Întrebarea „Cine a fost primul: oul sau găina?” este extrem de cunoscută și de multe ori a fost considerată una cu adevărat fără răspuns. Așa cum știe toată lumeam, găinile provin din ouă, iar ouăle provin de la găini, astfel că părea imposibil de determinat care a fost primul dintre acestea.

Totuși, cercetătorii s-ar putea să fi deslușit acest mister. Mulți biologi sunt convinși că oul a fost primul, acestea fiind la nivel elementar celule sexuale feminine.

Specialiștii consideră că ouăle cu coaja tare reprezintă o mare schimbare pentru vertebrate, scrie Live Science.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citește și: Cățelul Doberman i-a salvat viața. Era în fază terminală și avea nevoie urgentă de un transplant de rinichi

oul sau gaina, biologi, cercetatori

Ce au descoperit cercetătorii despre găini

Chiar dacă ouăle amniotice sunt considerate a fi primele în ordinea apariției, dacă vorbim despre primul ou de găină modernă, precum cele pe care le cunoaștem astăzi, situația pare să fie cu totul diferită.

Găinile domestice s-au desprins dintr-o subspecie a găinilor preistorice cu aproape 50 de milioane de ani în urmă. Găinile au fost domesticite pentru prima dată de către oamenii care trăiau la acea vreme în Asia de Sud-Est, arată unele cercetări.

Potrivit cercetării publicate în 2022 în jurnalul Proceedings of the National Academy of the Sciences, ultimul strămoș al găinilor domestice a depus un ou care a conținut un embrion cu suficiente diferențe genetice pentru a fi deosebit de specia umană.

Acest pui s-ar fi dezvoltat în ou și a eclozat atunci când a ajuns la vârsta adultă. Ulterior, acesta ar fi depus la rândul său ouă, iar ciclul continuă până în prezent. Astfel, în ceea ce privește găina domestică, pe care o cunoaștem astăzi, putem spune că aceasta este anterioară oului.

Citește și: Un florar din Sibiu plantează crizanteme an de an în fața unui spital, în memoria mamei sale: ”Toate florile zilelor de mâine cresc din semințele zilei de azi”

oul sau gaina, biologi, cercetatori


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si