Roxana Mînzatu este noul comisar european al României și vicepreședinte al Comisiei Europene.

Roxana Mînzatu a primit portofoliul pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie din cadrul Comisiei Europene. De asemenea, aceasta va fi unul dintre vicepreședinții Comisiei Europene.

Cine este Roxana Mînzatu, noul comisar european al României și vicepreședinte al Comisiei Europene?

Roxana Mînzatu, născută la 1 aprilie 1980 în Brașov, România, este o europarlamentară română, aleasă în iunie 2024, pe listele Partidului Social Democrat (PSD)

Educație

În 2002, Roxana Mînzatu a absolvit Facultatea de Științe Politice în limba engleză la Universitatea din București, iar trei ani mai târziu, în 2005, a finalizat un master în Integrare Europeană la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir.

În 2022 a absolvit programul Harvard Kennedy School Public Leadership Credential și a participat la Vital Voices Engage, un program dedicat leadershipului feminin.

Roxana Mînzatu, noul comisar european al României și vicepreședinte al Comisiei Europene

Roxana Mînzatu, noul comisar european al României și vicepreședinte al Comisiei Europene

[Sursa foto: Hepta]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

Citește și: Germania introduce controale la toate frontierele terestre. Moment de cumpănă pentru viitorul libertății de mișcare în UE

Roxana Mînzatu are formare ca manager de proiect și trainer, activități pe care le-a practicat în sectorul privat înainte de a intra în viața politică.

Carieră politică

Roxana Mînzatu este membră a Partidului Social Democrat din anul 2000. În perioada 2004-2008 și 2011-2012, a fost consilier județean în Brașov, iar în 2009 a ocupat funcția de subprefect al județului Brașov.

În 2015 a fost numită secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, fiind responsabilă de reforma sistemului achizițiilor publice. A preluat conducerea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice în septembrie 2015, funcție pe care a deținut-o până în 2016.

Citește și: Răsturnare de situație în "războiul pensiilor". "Îmi asum să rezolv problemele", spune premierul, care atacă "proiectele fantomă" din Parlament

Între 2016 și 2020, Roxana Mînzatu a fost deputat în Parlamentul României, activând în Comisia pentru Industrii și Servicii și în Comisia pentru Afaceri Europene. În această perioadă, a inițiat 81 de propuneri legislative, dintre care 26 au devenit legi. Printre proiectele susținute se numără Legea Adopției, Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și programe de sprijinire a antreprenoriatului, cum ar fi Start-Up Nation.

În 2019, Roxana Mînzatu a fost numită ministru al Fondurilor Europene.

Din ianuarie 2022 până în iulie 2024, Roxana Mînzatu a deținut funcția de secretar de stat coordonator al Departamentului pentru Evaluarea și Monitorizarea Integrată a Programelor Finanțate din Fonduri Publice și Europene.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si