Cine este ținta nr. 1 a Israelului, "mortul umblător" de la conducerea Hamas
Liderul Hamas, Yahya Sinwar, este considerat de șefii armatei israeliene un "mort umblător", după ce a orchestrat și aprobat operațiunea teroristă de sâmbără trecută din sudul Israelului.
Dacă există un obiectiv clar al războiului dus de Israel în Fâșia Gaza în acest moment, pe lângă recuperarea ostaticilor, acesta este să-l vâneze și să-l asasineze pe liderul Hamas, Yahya Sinwar.
Liderul Hamas, Yahya Sinwar, este considerat ținta nr.1 a Israelului în momentul de față, titrează Fox News.
Lt. Col. în retragere Peter Lerner, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a declarat pentru Fox News Digital că armata „nu avea nicio îndoială” că Sinwar este „creierul acestui masacru”.
„El a coordonat întreaga instituție Hamas, guvernul și aripa militară”, a spus Lerner. „Este finanțatorul, instructorul și a dat undă verde operațiunii”.
„Sinwar nu va rămâne în viață prea mult timp”, spune un oficial israelian
Yahya Sinwar, a spus Lerner, este în fruntea listei de ținte vii ale armatei israeliene. „El este ținta numărul unu”, a completat el.
„Deși există mulți alții care au fost implicați în măcelărirea civililor noștri. Colectăm și analizăm în prezent imaginile găsite pe camerele corporale purtate de teroriștii Hamas în timpul atacului”, a precizat oficialul de la Tel Aviv.
Chestionat dacă Israelul va putea ajunge la cel mai mare inamic al său, Michael a declarat pentru Fox News că „atâta timp cât rămânem hotărâți și nu cedăm sub presiunea comunității internaționale și atâta timp
cât avem răbdare, atunci există o probabilitate foarte mare ca Israelul să pună mâna pe Sinwar”.
„Sinwar nu va rămâne în viață prea mult timp”, a încheiat el.
Nu este prima dată când Sinwar este în vizorul Israelului. În 2018, după anunțul președintelui Donald Trump că va muta ambasada SUA la Ierusalim, în Gaza au izbucnit proteste în masă de-a lungul gardului de graniță cu Israel.
Cunoscut sub numele de Marele Marș al Întoarcerii, Israelul a spus că Sinwar a instigat la tulburări și încurajează mii de palestinieni să încerce să pătrundă în Israel pentru a face rău civililor.
Liderul Hamas, Yahya Sinwar, i-a indus în eroare pe partenerii din Egipt și Qatar
În ceea ce privește atacul din 7 octombrie, care a fost condus de forța de elită Nukhba a Hamas, Israelul crede că Sinwar și alți lideri Hamas, cum ar fi comandantul militar Mohammad Deif, s-au pregătit pentru atac mai bine de doi ani.
Există dovezi că Sinwar a indus în mod intenționat în eroare parteneri regionali precum Egipt și Qatar, făcându-i să creadă că era mai concentrat pe ameliorarea crizei umanitare pentru cei 2,1 milioane de locuitori ai enclavei decât să atragă Israelul într-un război.
Cine este Yahya Sinwar, șeful Hamas
Sinwar, în vârstă de 60 de ani, este văzut de multă lume ca fiind în spatele masacrului civililor israelieni efectuat de mii de militanți Hamas, pe 7 octombrie.
Atacul în care au fost uciși, potrivit ultimelor date, 1.400 de oameni, iar alți 200 sunt dați dispăruți și, cel mai probabil, ținuți ostatici în Fâșia Gaza, este considerat cel mai violent pornit împotriva evreilor de la Holocaust.
Bărbații, femeile și copiii civili nu numai că au fost uciși, ci, potrivit mai multor rapoarte ale martorilor oculari, și brutalizați, violați și chiar decapitați.
„Omul acesta este în vizorul nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, locotenent-colonelul Richard Hecht, jurnaliştilor.
„Sinwar este liderul Hamas în Gaza și este un om mort care umblă”. „Vom ajunge la el, oricât de mult va dura... și acest război ar putea fi lung”, a spus el.
Sinwar, despre care se crede că se află undeva în enclava palestiniană, dar este ascuns în adâncul pământului, în tunelurile pe care Hamas le folosește pentru a transporta arme și luptători și unde poate chiar ține ostaticii, s-a născut în tabăra de refugiați Khan Younis când zona era parte a Egiptului.
Potrivit mai multor surse, el a fost întotdeauna un activist militant și s-a alăturat Hamas la scurt timp după înființarea acesteia, în 1987.
Doi ani mai târziu, a fost arestat de Israel pentru implicarea sa în răpirea și uciderea a doi israelieni, precum și pentru torturarea și uciderea a patru palestinieni pe care îi considera colaboratori.
Condamnat la închisoare pe viață, Sinwar a ajuns să ispășească 22 de ani într-o închisoare israeliană și, în cele din urmă, a fost eliberat ca parte a unui schimb de prizonieri pentru soldatul israelian răpit, Gilad Shalit, în 2011.
„Sinwar a fost activ încă din primele zile ale Hamas”, a declarat Kobi Michael, cercetător senior la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Tel Aviv, pentru Fox News. „În închisoare, a devenit un lider proeminent al prizonierilor Hamas și a fost o figură foarte influentă printre toți prizonierii palestinieni”.
Michael a mai spus că în timpul petrecut în închisoare, Sinwar a învățat să vorbească fluent ebraica și a ajuns să cunoască foarte bine societatea israeliană.
„Este religios, nu neapărat în practică, ci în extremism religios”, a precizat cercetătorul.
"În sufletul și în mentalitatea lui, este un martir viu, care nu se teme să moară sau să se sacrifice. Este un extremist și crede că poate conduce poporul palestinian să distrugă Israelul".
„Nu are un mod de a gândi occidental”, a continuat Michael. „Când vorbește despre distrugerea proiectului sionist și despre ridicarea califatului din Marrakech în Bangladesh, nici măcar nu vorbește despre viața lui, ci despre generațiile viitoare”.
După ce a revenit în Gaza, ca parte a acordului Shalit, Sinwar a devenit un lider popular în Hamas, un afiliat al Frăției Musulmane, iar în 2017 a fost ales prin vot secret pentru a-l înlocui pe actualul lider politic, Ismail Haniyeh.
Michael Milshtein, șeful Forumului de Studii Palestiniene de la Centrul Dayan din Universitatea Tel Aviv, l-a descris pe Sinwar ca parte a celei de-a doua generații de lideri Hamas și a spus că are potențialul de a conduce întreaga mișcare, nu doar afacerile acesteia din Gaza.
„În comparație cu Haniyeh și [fostul lider politic Khaled] Mashal, Sinwar este foarte carismatic”, a spus Milshtein, adăugând că este, de asemenea, mult mai dur și mai radical decât foștii lideri Hamas.
Un lider Hamas concentrat pe jihad
„Crede că s-a născut pentru a promova jihadul și a ucide necredincioșii, aceasta este abordarea lui”, a spus el. „Provine de la periferia societății palestiniene, dintr-o tabără de refugiați, spre deosebire de ceilalți, cărora le place să poarte costume și cravate”.
Milshtein a precizat că Sinwar este dispus să ducă conflictul la un alt nivel și este puțin probabil să fugă de armata israeliană, care se apropie.
„Nu îl văd fugind, renunțând sau predându-se, va lupta până la moarte, acesta este genul de lider pe care-l reprezintă”, a spus Milshtein. "Sinwar a părăsit Gaza doar o dată sau de două ori în ultimii șase ani pentru a merge în Egipt. Nu știe prea multe despre restul lumii sau despre relațiile diplomatice, este concentrat pe jihad".