Veniturile angajaţilor plătiţi cu salariul minim pe economie nu vor creşte, ci vor scădea de la 1 iulie, daca nu se modifică legislaţia în vigoare, atrage atenția Federaţia Sindicală Cartel Alfa.

Citește și: Ce schimbări majore îi așteaptă pe români de la 1 iulie 2024. Lista completă a modificărilor de taxe, salarii și prețuri

Sindicaliștii cer Guvernului creşterea urgentă a pragului pentru acordarea deducerilor fiscale, singura soluție pentru a împiedica micșorarea salariilor nete.

Cum ar putea scădea salariile nete după 1 iulie

Odată cu majorarea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei creşte şi suma deductibilă, pentru care angajatorul nu plăteşte taxe şi impozite, de la 200 la 300 de lei.

Dar, potrivit legii în vigoare, de suma neimpozabilă nu pot beneficia decât cei ale căror venituri brute nu depăşesc 4000 de lei.

Cartel Alfa cere creşterea acestui prag, aşa încât să poată beneficia de suma neimpozabilă şi cei cu salariul minim crescut, dar care primesc tichete de masă şi astfel trec peste plafonul în vigoare.

Același avertisment a fost făcut public și de patronate.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

Consiliul Național pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a spus clar:dacă Guvernul menține la 4.000 lei pragul salarial până la care se pot acorda beneficii, salariile unor angajați ar putea scădea!  

O alternativă la acest scenariu ar fi aceea că angajatorii ar putea renunța la unele beneficii acordate salariaților pentru a le păstrat salariul nemodificat.

Scenarii în care salariile nete scad

Firmele mici şi mijlocii cer Guvernului creşterea pragului pentru acordarea facilităţilor cu 400 lei/lună, la 4.400 lei brut/lună, de la 4.000 lei brut /lună, pentru veniturile realizate din salarii sau asimilate salariilor.

CNIPMMR menţionează că aplicarea legislaţiei fiscale în vigoare de la 1 iulie 2024, conduce la identificarea a cel puţin 3 situaţii: cazul salariaţilor plătiţi cu salariul minim, care nu beneficiază de alte venituri asimilate salariilor (tichete de valoare).

În această situaţie veniturile nete ale salariaţilor cresc cu 284 lei/lună, comparativ cu luna iunie 2024, de la salariul net de 2.079 lei/lună la 2.363 de lei/lună.

Cazul salariaţilor plătiţi cu salariul minim, care beneficiază de alte venituri asimilate salariilor (bonuri de masă- 700 lei/lună).

În această situaţie, veniturile nete ale salariaţilor cresc cu 166 lei/lună, comparativ cu luna iunie 2024, de la 2.623 (salariul net+ tichete de masă 700 lei/lună) la 2.789 (salariul net+ tichete de masă- 700 lei/lună).

Citeste si: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV! Târgul de Crăciun de la Cluj se deschide mâine, 22 noiembrie 2024! Edy Chereji: „Anul acesta nu vor fi focuri de artificii, va fi un spectacol de lasere și drone care va marca începutul evenimentului”- radioimpuls.ro

Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro

Scenarii în care salariile nete scad

Scenarii în care salariile nete scad

[Sursa foto: PixaBay]

Este menţionat și cazul salariaţilor plătiţi cu salariul minim, care beneficiază de alte venituri asimilate salariilor (bonuri de masă- 300 lei/lună) pentru încadrarea în pragul de 4.000 de lei/lună/brut, în vederea acordării facilităţilor la scutirea de la plata taxelor pentru suma de 300 de lei/lună.

În această situaţie, veniturile nete ale salariaţilor scad cu 23 lei/lună, comparativ cu luna iunie 2024, de la valoarea de 2.623 (salariul net+ tichete de masă- 700 lei/lună) la 2.600 (salariul net+ tichete de masă- 300 lei/lună).

În urma majorării, salariul minim net ar urma să crească de la 2.073 la 2.363 de lei. Mai sunt câteva zile în care Executivul ar putea ridica pragul salarial peste 4.000 de lei, astfel încât veniturile nete ale unora să nu scadă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si