Organizația Oxfam încearcă de ani de zile să evidențieze disparitățile tot mai mari dintre superbogați și cea mai mare parte a populației globale.

Citește și: VIDEO- Nuntă regală de 10 zile în Brunei. Cel mai mic fiu al sultanului se însoară

Potrivit raportului publicat în timpul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial, decalajul a fost „supraalimentat” după pandemia de coronavirus.

Experții spun că averile celor mai bogați 5 oameni ai planetei au crescut cu 114% în termeni reali după depășirea pandemiei din 2020.

Cei cinci mari câștigători ai ultimei crize mondiale sunt Elon Musk, CEO-ul Tesla și SpaceX, Bernard Arnault și familia sa care dețin compania de lux LVMH, fondatorul gigantului Amazon, Jeff Bezos, fondatorul companiei Oracle Larry Ellison și Warren Buffett, guru al investițiilor financiare.

Lumea intră într-un "deceniu de decalaje" 

Directorul executiv interimar al Oxfam a spus că raportul arată că lumea intră într-un „deceniu de diviziune”.

„Primii cinci miliardari și-au dublat averea. Pe de altă parte, aproape 5 miliarde de oameni au devenit mai săraci”, a spus Amitabh Behar într-un interviu acordat la Davos, Elveția, unde are loc întâlnirea anuală a liderilor politici și de business.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Foarte curând, Oxfam prezice că vom avea un triliardar într-un deceniu”, a spus Behar, referindu-se la o persoană care peste o mie de miliarde de dolari.

Primul triliardar din lume, avere comparabilă cu Arabia Saudită

„Sunt de ajuns zece ani să ajungem la o avere de un triliard, în timp ce pentru a lupta împotriva sărăciei, avem nevoie de mai mult de 200 de ani”, a explicat expertul Oxfam.

Dacă cineva ajunge la acea piatră de hotar de un trilion de dolari – și este posibil să fie cineva care nu se află în prezent pe nicio listă a celor mai bogați oameni în acest moment – acel om va avea aceeași valoare ca Arabia Saudită, țară bogată în petrol.

oxfam Primii cinci miliardari și-au dublat averea după pandemia de coronavirus

Primii cinci miliardari și-au dublat averea după pandemia de coronavirus

[Sursa foto: CNN]

Cine a fost primul miliardar al planetei

Primul miliardar din lume a apărut oficial în anul 1916, când bancherul John D. Rockefeller a fost primul om de pe glob care a strâns o avere de 10 cifre.

În prezent, Elon Musk este cel mai bogat om de pe planetă, cu o avere personală de puțin sub 250 de miliarde de dolari, potrivit Oxfam, care a folosit cifrele furnizate de Forbes.

În schimb, organizația a spus că aproape 5 miliarde de oameni au sărăcit de la pandemie, multe dintre țările în curs de dezvoltare ale lumii neputând să ofere sprijinul financiar pe care națiunile mai bogate l-ar putea oferi în timpul blocajelor.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: Ce îi interzice Piero Ferrari soției sale? Romina Gingașu, mărturii fără perdea din mariajul său cu miliardarul: ”Noi femeile nu ne atingem de chestiile bărbaților”

În plus, Oxfam a avertizat că invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, care a determinat creșterea vertiginoasă a costurilor energiei și alimentelor, a lovit în mod disproporționat cele mai sărace națiuni.

Brazilia găzduiește în acest an summitul Grupului celor 20 al țărilor industriale și în curs de dezvoltare de top, iar acesta este „un moment bun pentru Oxfam pentru a crește gradul de conștientizare” cu privire la inegalități.

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a pus problemele care privesc lumea în curs de dezvoltare în centrul agendei G20, potrivit Global News.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si