Senatorii au modificat, miercuri, Ordonanța de Guvern 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal, prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%.

Citeste si: VIDEO- ANAF, controale la influenceri și la modelele OnlyFans

Potrivit votului de astăzi, marja în care se pot stabili impozitele locale pe terenuri şi imobile a rămas aceeaşi, 0,08- 0,2%.

Modificările la Codul Fiscal au fost adoptate cu 67 de voturi "pentru", 37 "împotrivă" şi o abţinere.

Citeste si: Cu cât cresc impozitele pe clădiri și terenuri de la 1 ianuarie 2023

Senatorii USR şi AUR s-au pronunţat împotriva ordonanţei amendate, pentru actul normativ votând PNL, PSD şi UDMR. Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

PSD caută o nouă formulă de calcul a taxelor locale

Primarii social-democrați nu sunt de acord cu amendamentele de la Senat şi vor să vină cu anumite lămuriri, a explicat luni liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Șeful PSD a declarat că primarii social-democrați de municipii au o altă formulă şi o altă viziune cu privire la majorarea impozitelor pe clădiri.

"Am înţeles că vor trimite şi o adresă oficială de la Asociaţia Municipiilor din România în ceea ce priveşte acest subiect. Această mărire pe proprietăţi care ajută bugetele locale a fost făcută acum trei luni, prin ordonanţă, prin modificările la Codul fiscal, unde era trecut foarte clar că se va aplica grila notarială", a spus Marcel Ciolacu.

Citeste si: Un senator USR a spart capul unui inspector bancar cu telefonul mobil

Primarii au explicat că tehnic nu se poate face acest lucru. "S-a venit cu acest amendament, cu mărire de până la 50%, dar coeficientul rămânând acelaşi. Cu alte cuvinte, era o descentralizare şi fiecare primar venea şi propunea dacă măreşte sau nu măreşte. Ele pot rămâne la fel. Cu grilă notarială lucrurile erau foarte clare, în funcţie de unde ai proprietatea. Nu putem compara municipiul Buzău cu municipiul Bucureşti. Acum se caută altă formulă care să fie aplicabilă şi corectă", a arătat Ciolacu.

Situație incertă privind majorarea taxelor locale 

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, întrebat în legătură cu amendamentul depus de senatorii din coaliţia de guvernare privind majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale, că decizia a fost luată în coaliţie.

El a menţionat că varianta privind stabilirea acestor impozite după grilele notariale a fost amânată, după ce autorităţile locale au atenţionat că acest lucru era imposibil de realizat până la sfârşitul anului.

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop zilnic, 21 ianuarie 2025: Racii sunt pregătiți să renunțe la lucrurile care le aduc suferință. Balanțele decid să se împace cu o persoană din trecutul lor- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Citeste si:  Senatul a adoptat legea care reduce risipa alimentară. Schimbări în România

Autoritățile dau asigurări că populaţia cu venituri mici este protejată din perspectiva impozitelor pe proprietate.

"Există o serie de credite fiscale care sunt prevăzute în Codul fiscal. Deci, impactul unei creşteri de impozite, eventuale creşteri nu vor fi pe persoanele care au venituri mici", a declarat Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

"Nu e neapărat necesar să crească impozitele"

Întrebat de jurnaliști cu cât ar putea creşte impozitele, Adrian Câciu a răspuns că nu e neapărat necesar să fie majorate, deoarece în grila aprobată în 2015 autorităţile au o marjă de stabilire a impozitelor.

"Nu e neapărat necesar să crească impozitele. După cum ştiţi, faţă de această grilă, care a fost stabilită în anul 2015, autorităţile locale au o marjă de stabilire cuprinsă între 0,8% şi 0,2%, dacă nu mă înşel, sau 2%. Deci, practic, pe de o parte, pot acţiona în cadrul acestei marje, pot creşte impozitele. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si