Rubla a scăzut cu 25% față de dolar în acest an și s-a devalorizat puternic și în raport cu moneda chinezească, China fiind cel mai important partener comercial al Rusiei în acest moment.

Citește și: Explozie devastatoare la o benzinărie din Rusia. Cel puțin 35 de morți. Reacția lui Vladimir Putin

Rusia trece prin probleme economice fără precedent de la începutul războiului din Ucraina, pe măsura creșterii cheltuielilor cu armata.

Deficitul comercial a scăpat de sub control pe măsură ce exporturile țării scad, iar sancțiunile occidentale își fac efectul asupra cursului valutar.

Kremlinul dă semne de nervozitate

Prăbușirea rublei a generat noi lupte interioare în rândul politicii ruse, consilierul economic al lui Putin, Maxim Oreșkin, dând vina pe Banca centrală pentru declinul constant al monedei.

În urma acestei polemici cu Kremlinul, Banca națională a Rusiei a avertizat că ar putea fi nevoită să crească costul banilor pentru a apăra cursul de schimb, lucru care s-a și petrecut marți.

Elvira Nabiullina Guvernator al Băncii Centrale a Rusiei

Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei

Banca Rusiei a majorat dobânda-cheie la 12%

Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Rusiei a organizat marţi o reuniune de urgență, în care a decis majorarea dobânzii de bază până la 12%, o decizie adoptată în încercarea de a opri declinul rublei.

Măsura Băncii Centrale de la Moscova vine după un apel public al Kremlinului pentru a înăspri politica monetară, transmite Reuters.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

"Presiunile inflaţioniste se acumulează", a subliniat Banca Rusiei într-un comunicat publicat la finalul şedinţei de politică monetară.

"Decizia este destinată limitării riscurilor la adresa stabilităţii preţurilor", a adăugat instituţia monetară.

Ultima dată când Banca Rusiei a decis o majorare de urgenţă a dobânzii de politică monetară a fost în luna februarie 2022, când dobânda de bază a fost majorată până la 20%, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Ulterior Banca Rusiei a redus treptat costul creditului până la 7,5%, pe măsură ce presiunile inflaţioniste s-au calmat în a doua jumătate a anului 2022. 

Probleme financiare pentru Putin

Mult așteptata ofensivă ucraineană a stagnat. Doar o mică parte din teritoriul ocupat a fost recuperată. Liderii occidentali ar putea începe în curând să-și piardă interesul pentru un război care nu pare să ducă nicăieri, iar „lovitura” lansată de mercenarii Wagner pare să se fi epuizat.

Privit de la Kremlin, poate că războiul ar putea părea ca unul pe care Vladimir Putin îl poate duce mult timp de acum înainte, chiar dacă posibilitatea unei victorii ușoare a trecut de mult.

Dar există o mare problemă. Rubla este în cădere liberă, se arată într-o analiză The Telegraph. Istoria ne spune că un colaps financiar poate acționa adesea ca un catalizator pentru o implozie politică și militară mai largă.

Putin are probleme mult mai profunde decât ar părea, arată analiza citată.

Vești proaste pentru Putin: nici China nu o duce prea bine

Economia Rusiei se atrofiază treptat. Chiar dacă a venit cu un preț uriaș, Europa reușește să se îndepărteze de gazul rusesc.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Este posibil ca India și China să cumpere în continuare energie rusească, dar nu în aceleași cantități și nu la aceleași prețuri.

Impactul sancțiunilor începe în sfârșit să se vadă. Câteva companii occidentale, poate în special Unilever, mai operează în Rusia, dar majoritatea au plecat, iar bunurile lor au fost confiscate fie de către stat, fie vândute ieftin „prietenilor” regimului.

În același timp, China – principalul aliat global al lui Putin – se confruntă cu puternice vânturi economice în contra acțiunilor sale. Economia chineză a alunecat în deflație după luni de cheltuieli slabe ale consumatorilor.

Problemele depășesc așteptările, în timp ce șomajul în rândul tinerilor a crescut. Nu este momentul pentru China să sprijine Rusia.

Istoria ne spune că un colaps economic poate declanșa un efect de domino. Prăbușirea valorii rublei este un avertisment. semn pe care Putin nu-și poate permite să-l ignore. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si