Colivă. Moșii de Florii. Iată ce se întâmplă în organismul nostru când mâncam colivă! Este uimitor efectul pe care arpacașul în care asupra sănătății.

În acest articol vei găsi beneficiile pe care coliva și arpacașul le au asupra sănătății, bolile prevenite de arpacaș și de colivă, valorile nutriționale ale arpacașului, precum și o serie de alimente care se pot prepara cu ajutorul arpacașului. De asemenea, poți afla cum se prepară ceaiul de arpacaș și ce efecte are asupra organismului și o dietă pe bază de arpacaș care te poate ajuta să slăbești rapid și sănătos. 

Citeste si: Colivă rețetă. Greșeala pe care nu trebuie să o faci când prepari coliva

Coliva - Mosii de Florii
Coliva - Mosii de Florii

Colivă. Moșii de Florii. Ce este arpacașul?

Arpacașul este un produs alimentar obținut prin decorticarea (și șlefuirea) boabelor de grau, de orz sau de mei.

Colivă. Moșii de Florii. Arpacașul este folosit în prepararea colivei și a altor preparate precum supe, salate sau garnituri pentru fripturi.

Din arpacaș se prepară și o mâncare, asemănătoare cu pilaful, cu multă grăsime, denumită cașă (din rusa kașa).

Citeste si: Duminica Floriilor. Cele mai frumoase tradiții românești

Coliva - Mosii de Florii
Coliva - Mosii de Florii

Colivă. Moșii de Florii. Vitamine, fibre și minerale

Arpacaşul, obţinut prin decojirea boabelor de grâu, este bogat în substanţe nutritive, fibre, proteine, magneziu, fier, este sărac în calorii şi are proprietăţi terapeutice.

Citeste si: Adevărul despre carnea de porc. Cât de toxică este, de fapt, carnea de porc?

Bolile prevenite de arpacaș

Consumul de arpacaş reduce riscul apariţiei unor afecţiuni, precum diabetul, bolile coronariene, hipertensiunea arterială, obezitatea, afecţiunile cardiovasculare, dar şi cancerul. Arpacaşul este cicatrizant, are proprietăţi tonice, curăţă pielea şi stabilizează glicemia.

Colivă. Moșii de Florii.

Ceaiul de arpacaş curăţă pielea de petele apărute odată cu înaintarea în vârstă, de eczeme sau negi. De asemenea, este şi un bun diuretic. Pentru curăţarea pielii, se recomandă consumul a două căni de ceai neîndulcit, în fiecare zi, timp de o lună sau două luni, în funcţie de gravitatea afecţiunii.

Coliva - Mosii de Florii
Coliva - Mosii de Florii

Citeste si: Supa antibiotic care te scapă de orice virus

Acest ceai se poate folosi ca tonifiant pentru faţă, în acest scop, se şterge faţa cu dischete înmuiate în ceai. Decoctul din arpacaş contribuie la combaterea constipaţiei. Arpacaşul poate fi folosit la diferite preparate cu orez, legume şi salate.

Ceaiul de arpacaș este un bun remediu împotriva acneei, pistruilor, negilor, erupțiilor și afecțiunilor cutanate.

Citeste si: Sâmbăta lui Lazăr 2020 sau Sâmbăta Floriilor: Ce nu este bine să faci azi

Coliva - Mosii de Florii
Coliva - Mosii de Florii

Colivă. Moșii de Florii. O digestie sănătoasă

Pentru ca asta se cere, in magazine predomina arpacasul de grau, cel care aduce organismului necesarul de fibre, magneziu si fosfor pentru o digestie sanatoasa.

Citeste si: Kefir de casă. De ce este bine să consumi kefir. Îl poți prepara chiar la tine în bucătărie

Cei mai multi stiu ca arpacasul este de preparat coliva ori nu-i chiar asa.

In timp, s-a constatat ca arpacasul combate constipatia, avitaminoza, este cicatrizant si curata pielea si are proprietati tonice.

Ceai de arpacaș

Colivă. Moșii de Florii. Putini stiu ca bobul de arpacas poate fi preparat sub forma de ceai care trateaza unele afectiuni ale pielii, precum petele generate de varsta, eczemele dobandite in diverse imprejurari, dar si negii sau alunitele.

Trebuie stiut insa ca o cura de ceai de arpacas pentru curatirea pielii dureaza intre o luna si trei luni, in functie de marimea si profunzimea afectiunii, de aceea cine-si propune sa apeleze la acest remediu naturist trebuie sa aiba foarte multa rabdare deoarece cateva cani de ceai nu fac minuni.

Citeste si: Colivă. Rețeta tradițională a bunicii

Pentru a prepara ceaiul, mai intai de toate, spala doua linguri de arpacas in mai multe ape, pana cand apa ramane limpede. Lasa-l la scurs, apoi pune-l intr-o tigaie si, la foc mic, rumeneste-l timp de zece minute, fara ulei, unt sau grasime.

Coliva - Mosii de Florii
Coliva - Mosii de Florii

Citeste si: Floriile: Ce nu ai voie să faci sub nicio formă în Duminica Floriilor

Apoi, pune arpacasul la fiert pentru alte zece minute cu o cana de apa clocotita. Strecoara-l si bea zilnic, cate doua cani de ceai cald, neindulcit. In acest caz este interzisa chiar si mierea de albine. Boabele de arpacas care raman pot fi mancate ca orice fruct, coacaza, mura, afina, din ceaiurile traditionale. Ceaiul din boabe de arpacas are propietati diuretice.

Colivă. Dieta cu arpacaș

Dieta cu arpacas este o dieta simpla. Este foarte ieftina dar si foarte eficienta. Dieta cu arpacas este usor de urmat intrucat nu va veti bate capul cu retete dietetice complicate. Tot ceea ce aveti nevoie este arpacas si apa.

Arpacasul se fierbe in apa fara sare sau unt. Acesta trebuie fiert aproximativ 60 de minute. Este bine de remarcat ca arpacasul creste in volum de 5 ori in timpul fierberii. Se recomanda ca acesta sa fie inmuiat in apa cu o seara inainte sa fie fiert.

Citeste si: Macrou prăjit. Adevărul pe care trebuie neapărat să îl afli

Colivă. Moșii de Florii. Dieta cu arpacas dureaza 5 zile pe parcursul carora se recomanda un consum ridicat de apa minerala usor carbogazificata.

Chiar daca aceasta dieta este una rigida rezultatele sunt pe masura.

Urmand aceasta dieta veti reusi sa slabiti cate 1 kilogram pe zi! In primele zile de dieta se va curata tractul gastrointenstinal iar in urmatoarele zile organismul va incepe sa consume propria grasime. Ca in orice dieta scopul este de a scapa de celulele de grasime.

In cele 5 zile de dieta veti slabi 5 kilograme, va veti normaliza tractul gastro-intestinal si veti scapa de problemele de constipatie.

Colivă. Moșii de Florii. Conținut nutrițional

Arpacașul este una din cele mai vechi cereale de pe pământ, cultivat prima dată de egipteni, acum 10.000 de ani, și adus de Cristofor Columb în anul 1494. În ciuda istoriei sale lungi, arpacașul nu are aceeași popularitate ca și grâul sau ovăzul.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă despre bunica ei- antena3.ro

Citeste si: Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”- wowbiz.ro

Colivă. Moșii de Florii. Bogat în fitochimicale, fibre, proteine, magneziu, fosfor, mangan, fier și seleniu, arpacașul oferă o serie de beneficii sănătății.

Este sărac în calorii și grăsimi, și sprijină efortul de menținere a siluetei, scrie lataifas.ro

Citeste si: Ce se întâmplă în organismul tău atunci când mănânci CIORBĂ DE LOBODĂ? Este complet uimitor

Colivă. Moșii de Florii. Arpacașul și diabetul

Din arsenalul componentelor vindecătoare ale arpacașului face parte un anumit tip de fibre solubile numite beta-glucan, similare în consistență cu pectina.

Beta-glucanul este o fibră vâscoasă pe care corpul nostru nu o poate digera. Prin contactul cu apă, aceste fibre încetinesc mișcările alimentelor în sistemul digestiv, reglând astfel răspunsul organismului la glucoză și insulină după o masă.

Citeste si: Hrișca, alimentul care te ajută să slăbești 10 kilograme. Dieta cu hrișcă

Există dovezi care arată că arpacașul poate fi chiar mai bun decât ovăzul în ceea ce privește modularea nivelului de zahăr din sânge, și promite beneficii pentru persoanele cu risc de sindrom metabolic.

Colivă. Moșii de Florii. Cât arpacaș putem mânca într-o zi?

Deși medicii nutriționiști recomandă consumul a 3 porții de cereale integrale pe zi, noi consumăm abia o porție, și uneori nici aceea întreagă.

Bolile prevenite de arpacaș

Conform Departamentului Agriculturii din Statele Unite, consumul de cereale integrale bogate în fibre integrale reduce riscul de numeroase boli cronice:

– Boli coronariene

– Afecțiuni cardiovasculare

– Hipertensiune arterială

– Colesterol mare

– Constipație

– Îngrășare și obezitate

– Diabet

– Cancer

Citeste si: Măslinele verzi. Ce au în interior. Mulți le consumă fără a ști asta!

O cercetare preeliminară a stabilit că fiecare creștere cu 10 g a aportului total de fibre dietetice pe zi a produs o reducere de 14% a riscului de boli și complicații coronariene, și o scădere de 27% a riscului de deces din această cauză.

Coliva - Mosii de Florii
Coliva - Mosii de Florii

Colivă. Moșii de Florii. Arpacașul previne cancerul

Arpacașul conține lignani, un tip de fitonutrienți care pot preveni apariția cancerului.

Citeste si: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat a îngropat 5 cufere cu comori de peste 2 milioane de dolari și a strecurat indicii într-o carte. Cine le găsește le păstrează- antena3.ro

Un studiu german a constatat că femeile cu niveluri plasmatice de enterolactonă mai mari au avut un risc mai mic de cancer la sân în perioada de premenopauză cu 62%.

Citeste si: Sfecla roșie: cum se consumă? Cât de bună este dacă o consumi crudă sau coaptă

Și bărbații pot beneficia de o reducere a riscului de cancer la prostată prin creșterea aportului de lignani din arpacaș, cu 82%.

Consumul de cereale integrale poate contracara inclusiv tipurile de cancer hormono-dependente.

Beneficii pentru sănătatea gastro-intestinală și a colonului

Arpacașul este o sursă bogată de fibre solubile și insolubile, care reglează tranzitul intestinal.

Colivă. Moșii de Florii. Unele fibre solubile sunt digerate de bacteriile din colon care produc acizi cu lanț scurt, benefice pentru sănătatea colonului.

Citeste si: Adevărul teribil despre combinația CAFEA cu LAPTE! Acum s-a aflat

Cercetătorii investighează acum capacitatea acestor fibre de a calma mucoasa inflamată a colonului și de a trata boala intestinală cunoscută sub numele de colită ulcerativă.

Colivă. Moșii de Florii. Rețete pe care le poți faci cu arpacaș

- casă ardelenească

- ardei umpluți cu arpacaș

- colivă sau alte deserturi cu arpacaș

- supă cu arpacaș

- mâncarică de curcan cu roșii și arpacaș

- legume la cuptor cu arpacaș

- risotto cu arpacaș și praz

- salată cu arpacaș, fasole neagră și avocado

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si