Close sidebar
Close sidebar

Ziua Z la Comisia Europeană, înainte de "iarna rusească". Prețuri plafonate la curent electric și economie obligatorie la consumul de energie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să prezinte, miercuri, pachetul de măsuri al Executivului comunitar pentru depășirea crizei energetice fără precedent declanșate de sistarea sau diminuarea furnizării de gaze naturale de către Rusia lui Putin.

Sorin Negru,

Prețuri plafonate la energie în interiorul UE

[Sursa foto: Pixabay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

După deciziile anunțate miercuri de Comisia Europeană, urmează ca guvernele statelor membre să pună la punct detaliile, după o posibilă la reuniunea extraordinară a miniştrilor europeni ai Energiei din 30 septembrie convocată de președinţia cehă a UE. 

Citeste si: Ce opțiuni are Vladimir Putin după eșecul răsunător din estul Ucrainei

Provocarea constă în găsirea unei soluţii la nivelul întregului bloc comunitar dar care să se potrivească fiecărui stat membru, în condiţiile în care componenţa mixului energetic variază foarte mult de la o ţară la alta.

Ce conține pachetul de măsuri propus de Comisia Europeană 

Comisia Europeană este aproape de a finaliza planul de măsuri pentru evitarea crizei energetice de la iarnă. 

Citeste si: Rusia anunță o întâlnire "cu semnificație specială" între Vladimir Putin și Xi Jinping. Cei doi lideri discută despre Ucraina și Taiwan

Potrivit Bloomberg, pachetul prevede plafonarea profiturilor companiilor energetice şi direcţionarea banilor spre consumatori, în încercarea de a diminua preţurile la energie care alimentează o inflaţie record, afectează producţia industrială şi creste facturile consumatorilor înainte de venirea iernii.

Citeste si: Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor- kanald.ro

Citeste si: Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei- wowbiz.ro

Citeste si: O nouă ședință, sâmbătă, pentru formarea Guvernului PSD-PNL-UDMR. Cum se împart ministerele. Stănescu: Marcel Ciolacu va rămâne premier- antena3.ro

Citeste si: VIDEO- O țară europeană recomandă dușul în doi. Cum vor să reducă facturile la energie

Executivul comunitar vrea să plafoneze preţurile pentru producătorii de electricitate care nu utilizează gaze naturale la 180 de euro pentru un Megawatt oră, mai jos decât plafonul de 200 de euro pentru un Megawatt oră care se vehicula anterior.

Preț plafonat la electricitate

Asta ar plafona veniturile producătorilor de electricitate din surse regenerabile, centrale nucleare şi biomasă la mai puţin de jumătate faţă de preţul pe piaţă al energiei electrice, aproximativ 460 de euro pentru un Megawatt oră în prezent.

Citeste si: Cât de mult depinde Uniunea Europeană de gazul rusesc. Alături de statele baltice, Europa de Est și Balcanii „sunt regiunile cele mai expuse”

Potrivit documentului de lucru consultat de Bloomberg, plafonul ar urma să se aplice după ce tranzacţiile cu energie electrică vor fi încheiate, astfel încât să nu afecteze în mod direct preţul energiei electrice la bursă.

Taxă pe profiturile din domeniul energetic

O altă propunere care ar urma să fie prezentată de Comisia Europeană vizează o taxă pe profiturile excesive ale companiilor care vând combustibili fosili.

Conform documentului citat, ţările membre UE vor introduce o taxă temporară pe profiturilor companiilor cu sediul în UE şi care activează în industriile de petrol, gaze, cărbune şi rafinare.

Citeste si: Volodimir Zelenski cere un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia

Citeste si: Indexările și majorările vor dispărea odată cu anul 2025? Pensiile riscă să fie înghețate dacă se va adopta o anumită lege- kfetele.ro

Citeste si: Obiceiul respectat cu sfințenie de Constantin Enceanu: "În ciuda sumelor de bani care mi s-au oferit"- radioimpuls.ro

Citeste si: O nouă ședință, sâmbătă, pentru formarea Guvernului PSD-PNL-UDMR. Cum se împart ministerele. Stănescu: Marcel Ciolacu va rămâne premier- antena3.ro

Taxa va fi de cel puţin 33% din profiturile suplimentare realizate în anul fiscal 2022. Este vorba de o taxă excepţională şi temporară şi este la latitudinea statutelor membre să o introducă.

Economie de consum în toate țările UE

De asemenea, Comisia Europeană va propune ca ţările membre să îşi reducă consumul net lunar de electricitate cu cel puţin 10% şi cu 5% în orele de vârf, potrivit Agerpres.

În schimb, în documentul de lucru al Executivul comunitar nu este inclus şi un plafon pentru preţul gazelor naturale, o idee care a provocat diviziuni în rândul satelor membre UE.

Ţările UE au cerut Bruxelles-ului să propună un astfel de plafon dar până acum nu au ajuns la un acord dacă plafonul se va aplica pentru toate importurile de gaze naturale, pentru importurile de gaze prin conducte sau pentru tranzacţiile angro cu gaze naturale.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI