Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, directorul general al CEC Bank Bogdan Neacşu a declarat că în ultimele zile, în contextul conflictului din Ucraina, a crescut cererea de numerar în valută, dar nu este o situaţie care să ridice îngrijorări.

Citeste si: VIDEO| Ucrainenii luptă să supraviețuiască, dar le este din ce în ce mai greu, pentru că riscă să rămână și fără mâncare

Potrivit acestuia s-au văzut dublări ale volumelor, faţă de media zilnică, la începutul săptămânii, şi creşteri, în special, în zona de Nord şi Est a ţării, în apropierea graniţelor, dar situaţia s-a temperat în ultimele zile. Majoritatea schimburilor au fost pentru sume mici, respectiv 1.000- 2.000 de euro.

Banii sunt transportați în țară și cu avionul

"Sistemul nostru bancar este solid şi poate face faţă provocărilor. Indicatorul de solvabilitate la nivel de sistem este de peste 22%, de două ori şi jumătate peste limita legală. Băncile stau foarte bine şi la lichiditate: indicatorul de lichiditate era la începutul anului peste 250%, dublu faţă minimul legal. Adică băncile dispun de resurse pe care le pot mobiliza foarte repede. Am trecut printr-o situaţie similară şi în urmă cu doi ani, la începutul pandemiei, când oamenii îşi făceau provizii şi goleau rafturile supermarketurilor.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citeste si: Primăria Capitalei ar face lista cu oamenii mobilizați în caz de război. Reacția lui Nicușor Dan: ”Atenție, fake news!”

Şi au făcut şi retrageri de numerar, să aibă o rezervă. Cred că este o situaţie de conjunctură şi nu sunt motive de îngrijorare. Sistemul funcţionează şi se aduc bani la ghişee. E o întreagă logistică în spate- de la transporturile între centrală şi centre regionale, până la mecanismele de import de valută în numerar- care funcţionează fără probleme. Se aduc bani şi cu avionul", a precizat, joi, pentru Agerpres, Bogdan Neacşu.

Citeste si: Refugiații din Ucraina cazați într-o sală de sport spun că în Odesa este un infern


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si