Toți românii vor putea avea, din 2024, un cont bancar la care să nu se aplice comisioane.

Decizia a fost luată în Parlament în această săptămână, iar băncile sunt obligate să asigure un astfel de cont pentru încasarea salariului, de pildă.

Fiecare persoană va putea să aibă un cont bancar fără comisioane financiare în cadrul căruia va putea încasa salariul, pensia sau alte indemnizații sociale.

Vești bune pentru români! Ar putea avea conturi bancare fără comisioane din 2024!

Mai exact, este vorba despre acele comisioane care se plătesc când este deschis sau închis un cont bancar, sau când, de exemplu, sau chiar și atunci când interogăm soldul contului la un bancomat.

De asemenea, nu vor mai fi oprite comisioane pentru plățile online sau pentru retrageri de la bancomat. În această situație, excepție fac plățile online din cadrul jocurilor de noroc.

Autoritățile susțin că prin această măsură se urmărește încurajarea tranzacțiile online. Totodată este vorba și despre îmbunătățirea relației dintre cetățeni cu statul, mai ales când vine vorba despre plata taxelor online.

Legea a apărut deja în Monitorul Oficial, dar există posibilitatea să fie aplicată din luna iunie 2024.

Evaziunea fiscală, încurajată printr-un proiect de lege inițiat de Ciolacu și Ciucă și trimis la Iohannis spre promulgare. "Nu iese nimeni din închisoare", spune premierul

Un proiect de lege inițiat de liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, dezincriminează evaziunea fiscală, situație fără precedent în România. Legea a fost adoptată de Senat și Camera Deputaților și trimisă la președintele Klaus Iohannis spre promulgare.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Deputaţii Stelian Ion (USR) şi Ionel Dancă (Forţa Dreptei) au anunţat, miercuri, că parlamentarii acestor partide depun sesizare la Curtea Constituţională împotriva legii prin care sunt dezincriminate anumite fapte de evaziune fiscală.

"În realitate, este, de fapt, o lege care nu face altceva decât să-i ajute pe marii evazionişti din România.

Ăsta este scopul principal. Al doilea scop este acela de a avea pârghii împotriva oamenilor de afaceri, a celor care fac afaceri corecte în România. Atacăm această lege", a declarat Stelian Ion, la Parlament.

Premierul a răspuns întrebărilor jurnaliștilor după adoptarea legii bugetului de stat și a spus că interesul său nu este să bage oamenii la pușcărie, ci să recupereze prejudiciile din evaziunea fiscală.

"Nu scapă nimeni de închisoare. În primul rând, nu iese nimeni din închisoare. A doua oară când încalcă lege se duce la pușcărie. Nu eu am fost inițiatorul, a fost un amendament depus de un coleg. Pe mine nu mă interesează să bag pe nimeni la pușcărie, pe mine mă interesează să am un buget sustenabil și să recuperez banii din evaziune, să dea banii înapoi cu toate majorările", a declarat Marcel Ciolacu.

Proiectul de lege privind combaterea evaziunii fiscale iniţiat de către Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă a fost adoptat marți, 19 decembrie 2023, după ce a trecut și prin Senat.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Ca să devină lege, proiectul controversat mai are un singur hop de trecut, trebuie să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Opoziția a anunțat deja că va trimite la Curtea Constituțională proiectul de lege care dezincriminează evaziunea fiscală.

„O bună tradiție în Parlamentul României spune așa: PSD înainte de Crăciun, în ultima ședință de regulă, bagă tot felul de șopârle pe ordinea de zi. Asta e una dintre ele. Legea ar trebui să se numească legea pentru protecția marilor evazioniști fiscali și împotriva mediului de afaceri cinstit din România", a reacționat deputatul USR, Stelian Ion.

Scopul politic anunțat de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă a fost "toleranță zero" față de evaziunea fiscală, însă Opoziția spune că noua lege îi protejează pe evazioniști și în încurajează să încerce să fure bani de la stat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si