In articol:
Cornelia Catanga, îndrăgită cântăreaţă de muzică lăutărească, a murit la vârsta de 63 de ani, la Spitalul Universitar din Capitală, unde se afla internată cu COVID-19.
Anunţul a fost făcut de jurnalista Mara Bănică pe pagina sa de socializare: "Din păcate, Cornelia Catanga s-a prăpădit.
Citeste si: Prefectul Capitalei: „Măsurile vor fi aplicabile începând de vineri seara”
Cornelia Catanga a murit. "Spunea că nu crede în Covid"
Jurnalista a povestit la un post TV că Aurel Pădureanu, soţul Corneliei Catanga, a sunat-o imediat după deces. „M-a sunat plângând, că a murit Cornelia.
Citeste si: Cornelia Catanga a fost externată! Locuiește cu chirie după ce banca i-a luat casa!
Citeste si: Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață- kanald.ro
Citeste si: ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!- wowbiz.ro
Cornelia Catanga suferise un infarct, în 2019. În vara anului 2019, cântăreaţa de muzică lăutarească a mai fost internată la Spitalul de Urgenţă Floreasca după ce a suferit un infarct. Atunci i s-a montat un stent la inimă.
Cine a fost Cornelia Catanga
Cornelia Catanga s-a născut în anul 1958, în satul Zeletin, județul Buzău și a fost nepoata violonistei Măricică Catanga.
În 1964, Cornelia începe să cânte la acordeon, iar în 1966 cântă pentru prima data pe scenă, la balul comunei Valea Plopului (jud. Prahova), potrivit BestMusic.ro.
Din 1967, solistă întreține atmosfera evenimentelor speciale la care este invitată, precum nunți, botezuri și petreceri.
Cornelia Catanga face primul pas spre celebritate în anul 1969, după ce participă la o preselecție la Casa de Creație din Buzău. Aici este descoperită de Doina Badea cu care colaborează un an, că solist instrumentist (acordeon) în cadrul formație acesteia de turneu.
În 1971 cântă pentru prima data alături de Toni Iordache, iar în perioadă 1972 — 1978 începe să cânte la nunți alături de Nicolae Florian și Marin Nasturica.
Citeste si: TikTok, interzis oficial în SUA! Donald Trump: „Veţi vedea ce voi face”- radioimpuls.ro
În 1979, Catanga cântă pentru scurt timp alături de Romica Puceanu, iar în 1985 are primul spectacol la Sală Polivalență (spectacol de comedie cu momente muzicale, alături de Stela Popescu și Alexandru Arșinel).
Din 1986 încep turneele în străinătate (în special Israel, dar și Berlin) iar primul LP îl lansează în 1989, acompaniată de orchestră lui Ion Onoriu.
După 1995 înregistrează colaborări cu Sfinx Experience, Nicu Constantin și Loredana Groza, dar continuând colaborarile și cu Nicolae Nitescu, Florica Rosioru etc.
Cornelia Catanga a știut, alături de muzică lăutărească, să cânte și muzică populară, dar și muzică ușoară.
Această atitudine liberă i-a servit la intrarea mult mai devreme pe toate scenele muzicale românești: perioadele împreună cu Doina Badea și Gigi Marga, dar și respectul unor oameni că Nicușor Turcitu sau Vasile Pandelescu.
Catanga avea o amplitudine specifică a vocii, dar și o serie de modulații spontane ce o fac recognoscibilă (influența Romicai Puceanu fiind însă evidentă).