Close sidebar
Close sidebar

Cozonac. Cum prepari cel mai pufos cozonac. Ingredientul secret pentru un aluat perfect

Cozonac. Se apropie Crăciunul și cozonacul este vedeta meselor de sărbători. Iată cum prepari cel mai pufos cozonac. Ingredientul secret pentru un aluat perfect!

R.B.,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Cozonac. Ingrediente pentru aluat:

1 kg de făină
50 g drojdie
200 g zahăr
5 gălbenuşuri
500 ml lapte
200 g unt
coaja de la o lămâie
coaja de la o portocală
1 esenţă de vanilie

Citeste si: Salata boeuf. Cum o prepari ca la carte. Plus idei ingenioase de decorare

Cozonac. Pentru umplutură:

4 albuşuri
4 linguri de zahăr
3 linguri de cacao
1 esenţă de rom
250 g miez de nucă
100 g stafide
250 g rahat

Citeste si: Ouă umplute. Aperitivul delicios nelipsit de pe mesele de sărbători

Cozonac de casă, mod de preparare:

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Rezultate parțiale. Călin Georgescu trece pe primul loc și în diaspora. Elena Lasconi reduce diferența față de Marcel Ciolacu- antena3.ro

Începem prin a dizolva drojdia în puţin lapte călduţ. Apoi amestecăm cu o lingură de zahăr şi puţină făină. Se lasă maiaua la crescut. Într-un lighean mare se pun făina, se adaugă gălbenuşurile bătute cu zahărul, maiaua, jumătate din cantitatea de lapte, coaja de lămâie şi portocală, esenţa şi se începe frământatul. Din când în când se adaugă lapte. Laptele trebuie să fie călduţ, nu fierbinte.

Citeste si: Salată de icre. Cum repari icrele tăiate. Secretul unei reţete delicioase

Topim untul şi îl lăsăm puţin la răcit. În timp ce frământăm, turnăm unt topit pe fundul vasului. Se frământă energic până se incorporează tot untul. Acoperim cu un prosop şi lăsăm la crescut.

Albuşurile se bat spumă împreună cu zaharul.

Adăugăm cacaua, esenţa şi nucile peste albuşuri şi umplutura este gata. După ce aluatul a crescut începem să îl modelăm. Se împarte aluatul în două, se unge masa cu ulei şi se întinde cu mâna prima parte de aluat. Punem jumătate din umplutură pe toata suprafaţa. Presărăm jumătate din stafide şi jumătate din cantitatea de rahat tăiat cubuleţe.

Citeste si: Piftie. Nutriționiștii spun adevărul despre acest preparat nelipsit pe mesele de Crăciun

Se rulează şi se aşează în forma de cozonac. Se acoperă tava cu un prosop şi se lasă la crescut cam 30 de minute. Introducem tava în cuptorul preîncălzit, la foc mic şi îl lăsăm o ora. După jumătate de oră, îi întoarcem în cuptor. Încerci dacă este copt cu o scobitoare. Dacă scobitoarea iese curată înseamnă că este copt, scrie bzi.ro.

Citeste si: Slănină cu ceapă. Ce se întâmplă cu corpul tău dacă faci această combinație

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI