BNR a anunțat vineri, 30 septembrie, că noul indice de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) a urcat la valoarea de 4,06% pe an, aproape dublu față de cât era în urmă cu trei luni (respectiv 2,65%). 

Citeste si: Curs valutar 30 septembrie 2022. La ce valoare a ajuns moneda euro?

Guvernul României a decis, prin OUG 19/2019, ca ratele în lei să fie calculate nu în funcție de ROBOR, ci de un indicator mai stabil.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

IRCC este media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare dintr-un trimestru.

Cu cât cresc ratele în lei ale românilor

Legea prevede ca "indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor".

Anterior, în data de 2 mai, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art.II

şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2019, a fost stabilit la valoarea de 2,36% pe an.

Indicele a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.

Acum indicele IRCC a urcat la peste 4 procente, iar decizia afectează 450 de mii de români cu credite în lei. 

bnr ircc

Anunțul BNR despre noua valoare a indicelui IRCC

[Sursa foto: Twitter]

Conform OUG 19/2019, "pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge

o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României". 

ROBOR, stagnare la 7,93%

Potrivit datelor publicate de BNR, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a stagnat vineri la 7,93% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 8,10%, iar ROBOR la 12 luni a urcat la 8,23% pe an, de la 8,22% în şedinţa anterioară. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si