Prețul petrolului a crescut semnificativ, marți, din cauza îngrijorărilor legate de întreruperea aprovizionării, pe măsură ce tensiunile dintre Rusia și Ucraina au escaladat, iar Moscova a ordonat trupelor să intre în două regiuni separatiste din estul Ucrainei.

Citeste si: Reacția Germaniei după acțiunile Rusiei în estul Ucrainei

Mișcarea Moscovei a atras condamnări internaționale, iar oficialii americani au declarat că Washingtonul, în coordonare cu aliații, plănuiește să anunțe noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Sancțiuni economice se pregătesc împotriva Rusiei și de la nivelul UE.

Prețul petrolului ar putea sări de 100 dolari barilul

Cotaţia barilului de ţiţei la West Texas Intermediate a crescut cu peste 3% (2,8 dolari), până la peste 93 de dolari per baril, în timp ce uncia de aur a atins cea mai ridicată valoare din ultimele opt luni.

Citeste si: Soluțiile guvernanților pentru facturile românilor

Contractele futures pe țițeiul Brent au crescut cu 1,36 dolari, sau 1,43%, la 96,75 dolari pe baril în această dimineață, adăugând un câștig de 2%. A fost atins pragul de 97,66 dolari, cel mai mare nivel din septembrie 2014.

Tensiunile geopolitice din Europa de Est au agitat pieţele şi au împins cotaţia barilului de petrol până la aproape 100 de dolari. Un eventual conflict în Ucraina sau sancţiunile impuse Rusiei ar putea afecta livrările de materii prime precum petrol, gaze naturale, aluminiu şi grâu.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Citeste si: Mesajul Președintelui Klaus Iohannis, după anunțul lui Putin cu privire la independența regiunilor separatiste: ,,Rusia amenință pacea și securitatea globale''

Creşterea cererii şi diminuarea stocurilor globale de petrol şi produse petroliere au alimentat şi ele tendinţa de apreciere, în condiţiile în care livrările suplimentare din Iran sunt incerte având în vedere că negocierile pe tema programului nuclear se prelungesc.

"Săptămâna aceasta, Ucraina va domina volatilitatea pe pieţele la termen scurt. Petrolul se va tranzacţiona la peste 130 de dolari barilul dacă tancurile vor trece graniţa ucraineană. Asta ar fi un element negativ pentru acţiuni dar şi mai grav pentru aur", spune Jeffrey Halley, analist la Oanda Asia Pacific Pte.

Au urcat și prețurile la grâu

În acelaşi timp, la Bursa de cereale de la Chicago cotaţiile futures la grâu au urcat la cel mai ridicat nivel din ultima lună după ce tranzacţiile au fost reluate după sărbătoarea de luni din SUA. Rusia şi Ucraina sunt responsabile pentru aproape un sfert din tranzacţiile mondiale cu grâu şi o cincime din vânzările de porumb.

Există îngrijorarea că o escaladare ar putea perturba livrările de cereale din bazinul Mării Negre într-un moment în care preţurile mondiale la alimente sunt deja la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

Căderi importante pentru giganții petrolieri ruși

Au avut loc, în urma anunțurilor politice de la Kremlin, și pierderi uriașe la Bursa de la Moscova pentru giganții Gazprom, Rosneft și Lukoil. Prăbușirile sunt de până la 20%, iar scăderile sunt cele mai semnificative după criza din anul 2008.

De exemplu, pentru gigantul rus din domeniul energiei, Gazprom, s-au înregistrat pierderi de 17% la Bursa de la Moscova, potrivit ZF.ro. Drept urmare, compania s-a micșorat de la o valoare de piață de aproape 80 mld. dolari, la circa 60 mld. dolari, în ultimele ore.

Citeste si: Cristina Șișcanu, la cumpărături în Italia! Cât a dat vedeta pe o rochie dintr-un magazin de lux: „A avut reducere de 150 de euro.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce ar fi făcut, de fapt, iubitul Mariei Diana în timp ce tânăra de 19 era atacată de urs: ”Totul s-a derulat în direct”- radioimpuls.ro

Gazprom, Rosneft, Lukoil și cea mai mare bancă din Rusia, pierderi de miliarde de dolari la Bursa de la Moscova. Pe lângă Gazprom, și Rosoneft s-a ales cu pierderi de 6 miliarde de dolari din capitalizare, adică un procent de 16% din preţului acţiunilor.

Bursele asiatice, în picaj după anunțul Moscovei

Principalii indici ai burselor asiatice au deschis şedinţa de tranzacţionare în scădere.

Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze a scăzut cu 1,71% la 26,449.61 puncte, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a înregistrat o depreciere de 2,96%, ajungând la 23,455.50 puncte.

Indicele S&P/ASX 200 al bursei din Australia a scăzut cu 1,00% la 7,161.30 puncte.

Bursa din Shanghai a deschis şedinţa de tranzacţionare de azi în depreciere cu 1,26%, la 7,161.30 puncte.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si