Prețul petrolului a crescut semnificativ, marți, din cauza îngrijorărilor legate de întreruperea aprovizionării, pe măsură ce tensiunile dintre Rusia și Ucraina au escaladat, iar Moscova a ordonat trupelor să intre în două regiuni separatiste din estul Ucrainei.
Citeste si: Reacția Germaniei după acțiunile Rusiei în estul Ucrainei
Mișcarea Moscovei a atras condamnări internaționale, iar oficialii americani au declarat că Washingtonul, în coordonare cu aliații, plănuiește să anunțe noi sancțiuni împotriva Rusiei.
Sancțiuni economice se pregătesc împotriva Rusiei și de la nivelul UE.
Prețul petrolului ar putea sări de 100 dolari barilul
Cotaţia barilului de ţiţei la West Texas Intermediate a crescut cu peste 3% (2,8 dolari), până la peste 93 de dolari per baril, în timp ce uncia de aur a atins cea mai ridicată valoare din ultimele opt luni.
Citeste si: Soluțiile guvernanților pentru facturile românilor
Contractele futures pe țițeiul Brent au crescut cu 1,36 dolari, sau 1,43%, la 96,75 dolari pe baril în această dimineață, adăugând un câștig de 2%. A fost atins pragul de 97,66 dolari, cel mai mare nivel din septembrie 2014.
Tensiunile geopolitice din Europa de Est au agitat pieţele şi au împins cotaţia barilului de petrol până la aproape 100 de dolari. Un eventual conflict în Ucraina sau sancţiunile impuse Rusiei ar putea afecta livrările de materii prime precum petrol, gaze naturale, aluminiu şi grâu.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: Mesajul Președintelui Klaus Iohannis, după anunțul lui Putin cu privire la independența regiunilor separatiste: ,,Rusia amenință pacea și securitatea globale''
Creşterea cererii şi diminuarea stocurilor globale de petrol şi produse petroliere au alimentat şi ele tendinţa de apreciere, în condiţiile în care livrările suplimentare din Iran sunt incerte având în vedere că negocierile pe tema programului nuclear se prelungesc.
"Săptămâna aceasta, Ucraina va domina volatilitatea pe pieţele la termen scurt. Petrolul se va tranzacţiona la peste 130 de dolari barilul dacă tancurile vor trece graniţa ucraineană. Asta ar fi un element negativ pentru acţiuni dar şi mai grav pentru aur", spune Jeffrey Halley, analist la Oanda Asia Pacific Pte.
Au urcat și prețurile la grâu
În acelaşi timp, la Bursa de cereale de la Chicago cotaţiile futures la grâu au urcat la cel mai ridicat nivel din ultima lună după ce tranzacţiile au fost reluate după sărbătoarea de luni din SUA.
Rusia şi Ucraina sunt responsabile pentru aproape un sfert din tranzacţiile mondiale cu grâu şi o cincime din vânzările de porumb.
Există îngrijorarea că o escaladare ar putea perturba livrările de cereale din bazinul Mării Negre într-un moment în care preţurile mondiale la alimente sunt deja la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.
Căderi importante pentru giganții petrolieri ruși
Au avut loc, în urma anunțurilor politice de la Kremlin, și pierderi uriașe la Bursa de la Moscova pentru giganții Gazprom, Rosneft și Lukoil.
Prăbușirile sunt de până la 20%, iar scăderile sunt cele mai semnificative după criza din anul 2008.
De exemplu, pentru gigantul rus din domeniul energiei, Gazprom, s-au înregistrat pierderi de 17% la Bursa de la Moscova, potrivit ZF.ro. Drept urmare, compania s-a micșorat de la o valoare de piață de aproape 80 mld. dolari, la circa 60 mld. dolari, în ultimele ore.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Gazprom, Rosneft, Lukoil și cea mai mare bancă din Rusia, pierderi de miliarde de dolari la Bursa de la Moscova. Pe lângă Gazprom, și Rosoneft s-a ales cu pierderi de 6 miliarde de dolari din capitalizare, adică un procent de 16% din preţului acţiunilor.
Bursele asiatice, în picaj după anunțul Moscovei
Principalii indici ai burselor asiatice au deschis şedinţa de tranzacţionare în scădere.
Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze a scăzut cu 1,71% la 26,449.61 puncte, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a înregistrat o depreciere de 2,96%, ajungând la 23,455.50 puncte.
Indicele S&P/ASX 200 al bursei din Australia a scăzut cu 1,00% la 7,161.30 puncte.
Bursa din Shanghai a deschis şedinţa de tranzacţionare de azi în depreciere cu 1,26%, la 7,161.30 puncte.