Pentru a înlocui gazul rusesc, Europa cumpără combustibil care mergea înainte în țările în curs de dezvoltare, se arată în analiza Bloomberg.

Citeste si: Începe bătălia pentru orașul Herson. "Rușii ne pregătesc o capcană", spun oficialii de la Kiev

Facturile vor fi mari, dar Europa va supraviețui iernii: a cumpărat suficient petrol și gaz pentru a trece peste anotimpul rece.

Cele mai mari costuri, plătite de țările sărace

Costuri mult mai mari vor fi suportate de cele mai sărace țări ale lumii, care au fost excluse de pe piața gazelor naturale din cauza cererii masive venite din Europa. Occidentul a lăsat țările emergente incapabile să răspundă nevoilor de astăzi sau de mâine.

Potrivit Bloomberg, consecințele cele mai probabile vor fi închideri de fabrici, pene de energie mai frecvente și de lungă durată, stimularea tulburărilor sociale. Acestea s-ar putea extinde până în următorul deceniu.

„Preocupările privind securitatea energetică în Europa conduc la sărăcia energetică în lumea în curs de dezvoltare”, a declarat Saul Kavonic, analist energetic la Credit Suisse Group AG.

„Europa aspiră gaz din alte țări, indiferent de cost”

După o vară de întreruperi de curent și tulburări politice, vremea mai rece și ploile abundente au atenuat criza energetică imediată din Pakistan, India, Bangladesh și Filipine.

Dar orice alinare promite să fie temporară. Temperaturi mai reci urmează să apară, iar în anumite părți ale Asiei de Sud pot fi mai dure decât Londra, iar șansele de a se asigura aprovizionarea pe termen lung sunt mici.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Dolarul puternic a complicat situația, forțând națiunile să aleagă între cumpărarea de combustibil sau plata datoriilor.

În aceste circumstanțe, furnizorii mondiali de combustibil sunt din ce în ce mai atenți să vândă către țări care ar putea fi îndreptate spre risc de neplată.

Întrerupte de gazul rusesc, țările europene au apelat la piața spot, unde energia care nu este dedicată cumpărătorilor este disponibilă pentru livrare în scurt timp.

Odată cu creșterea prețurilor, unii furnizori din Asia de Sud au anulat pur și simplu livrările programate îndelung în favoarea unor randamente mai bune în altă parte, spun comercianții.

Daunele cauzate de încălzirea globală, cum ar fi inundațiile devastatoare din Pakistan, provoacă, de asemenea, ravagii economice în națiunile emergente, determinând liderii de la discuțiile ONU privind clima din Egipt din această lună să discute despre modul în care țările mai bogate pot încerca să ofere mai mult sprijin.

În același timp, Europa accelerează construcția de terminale plutitoare de import pentru a aduce mai mult combustibil în viitor din SUA.

Ce țări vor fi cel mai afectate de criza energetică

Exportatorii din Qatar și Statele Unite primesc acum oferte de la importatorii europeni care doresc să cumpere combustibil pentru a umple noua capacitate. Pentru prima dată, națiuni emergente precum Pakistan, Bangladesh și Thailanda sunt obligate să concureze la preț cu Germania și alte economii mari.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Împrumutăm rezervele de energie ale altora", a declarat Russell Hardy, directorul general al Vitol Group. „Nu este un lucru grozav.”

De obicei, atunci când există o penurie pe termen scurt, națiunile pot semna contracte de aprovizionare pe termen lung, plătind o rată fixă pentru asigurarea unor livrări fiabile timp de ani de zile. Acest lucru nu a funcționat de data aceasta. Chiar și ofertele pentru livrări care încep cu ani de zile în viitor sunt respinse.

India a eșuat în ultima sa încercare de a bloca livrările începând cu anul 2025. Bangladesh și Thailanda au renunțat practic la eforturile de a obține contracte care să înceapă înainte de 2026, atunci când noile fabrici de export masiv din Qatar și SUA intenționează să înceapă livrările de combustibil. Luna trecută, Pakistanul nu a reușit să încheie un contract pe șase ani care ar fi început anul viitor, după ce mai multe încercări de achiziții pe termen scurt au eșuat, de asemenea.

„Am crezut că această criză se va încheia până la sfârșitul anului, dar nu este așa”, a declarat Kulit Sombatsiri, secretarul permanent al Ministerului thailandez al Energiei, în cadrul unei ședințe de informare de luni. Dacă prețurile GNL continuă să crească, a adăugat el, guvernul va trebui să ia în considerare măsuri precum închiderea magazinelor de proximitate și a altor afaceri cu consum mare de energie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si