Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat luni dimineață că specialiștii din minister și de la nivelul alianței de guvernare lucrează "pe mai multe scenarii" pentru a rezolva criza facturilor uriașe de la energie electrică și gaze naturale. 

Citeste si: Ce trebuie să faci dacă ai primit două sau trei facturi de energie electrică în același timp

În același timp, liderii PSD anunță că au trimis la guvern soluțiile pentru rezolvarea crizei din energie. Nu vrem să ne obişnuim cu facturi uriaşe, dublate, triplate, chiar de 4 ori mai

mari, la energie”, a afirmat Gabriela Firea.

Virgil Popescu: "Trebuie să ne gândim şi la iarna următoare"

"Nu vrem să fie o situaţie să rezolvăm o problemă de două-trei-cinci luni. Vrem o soluţie pe un termen mai lung şi atunci e clar că ea trebuie să înglobeze mai multe ministere- Ministerul Energiei şi ANRE-ul şi Finanţele, vizavi de impozitări şi Ministerul Muncii şi Ministerul Agriculturii şi Ministerul Economiei, pentru că ne gândim şi la investiţiile care vor fi", a declarat Virgil Popescu luni dimineață.

Citeste si: Casa cu facturi mici. Cum să nu plătești o avere pe facturile la energie și încălzire?- VIDEO

Reglementarea o face autoritatea de reglementare de energie, nu o face Ministerul Energiei şi există mai multe scenarii de lucru, a precizat ministrul de resort.

"În paralel trebuie să ne gândim şi la iarna următoare, trebuie să ne gândim şi la contracte pentru gazele naturale, pentru iarna următoare, este un pachet mult mai mare, pentru că România aduce 20% gaze de import", a arătat Virgil Popescu.

Citeste si: Ce se întâmplă cu facturile la energie începând din aprilie. Anunțul care îi cutremură pe români

Ministrul Energiei a precizat că măsurile care vor fi adoptate vor acoperi o perioadă mai mare, iar reglementarea în domeniul energiei "este exact cum este Directiva europeană pe care am transpus-o în decembrie".

Gabriela Firea: „Nu vrem să ne obişnuim cu facturi uriaşe. Soluţiile PSD au fost transmise guvernului”

PSD pledează pentru un mix de propuneri care să includă reglementarea, astfel încât facturile la electricitate și gaz să redevină și să rămână suportabile pentru populație și economie, inclusiv iarna viitoare, spune vicepreședintele PSD, Gabriela Firea.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Nu vrem să ne obişnuim cu facturi uriaşe, dublate, triplate, chiar de 4 ori mai mari, la energie”, spune Gabriela Firea, ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse în guvernul PNL-PSD-UDMR.

Citeste si: VIDEO| Gabriela Firea cere aducerea în țară a copilului român din Danemarca

Gabriela Firea spune că este obligatorie mărirea capacităților de producție, astfel încât România să capete independență energetică, "lucru posibil în câțiva ani”.

PSD cere anularea efectelor liberalizării haotice 

Soluțiile PSD au fost deja transmise guvernului, însă ministerul Energiei are responsabilitatea inițierii și propunerii oficiale a întregului pachet, așa după cum inclusiv premierul i-a cerut, repetat, ministrului de resort.

Citeste si: VIDEO| În anul scumpirilor, un preot a găsit soluții: antenă pe acoperișul bisericii

"Este fundamentală rezolvarea cauzelor, respectiv anularea efectelor liberalizării haotice şi în condiţii de penurie a pieţei, care a generat şi a amplificat actualul dezastru. Dacă nu se opreşte sarabanda creşterilor nestăvilite ale preţurilor la electricitate şi gaz, inflaţia va continua să crească şi va amplifica suferinţa populaţiei şi a economiei”, a mai cerut Gabriela Firea.

Dacă nu se oprește sarabanda creșterilor nestăvilite ale prețurilor la electricitate și gaz, inflația va continua să crească și va amplifica suferința populației și a economiei, a explicat oficialul PSD.

Ce facturi mai așteaptă ministrul Energiei

Virgil Popescu a mai spus luni dimineață, înainte de ședința PNL, că, din datele pe care le are, peste 80% din populaţie a beneficiat de diminuarea facturilor la energie pe noiembrie şi decembrie.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

"Nu au venit nici facturile după noua ordonanţă, ca să vedem exact impactul asupra numărului total. Vă pot spune că pe noiembrie şi decembrie au beneficiat la energie electrică, din datele pe care ni le-au transmis furnizorii, peste 80% din populaţie, iar la gaze naturale, peste 60% din populaţie", a explicat ministrul.

Mesajul premierului Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că va discuta luni seară cu mai mulți miniștri și marți în coaliție despre noile măsuri care să atenueze criza facturilor începând cu 1 aprilie.

Șeful Executivului a spus că ”este foarte greu să ieşim cu o o Ordonanţă de Guvern până miercuri. În schimb, în seara aceasta avem întâlnire cu toţi miniştrii de resort responsabili, pentru a finaliza propunerea de decizie”.

În ceea ce privește posibila reglementare a preţului la energie şi la gaze, premierul Ciucă a spus că ”cel mai probabil putem discuta de reglementarea costurilor, nu a preţurilor”. 

Premierul Ciucă spune că ”cel mai probabil se va discuta de reglementarea costurilor, nu a preţurilor” la energie

[Sursa foto: Guvernul României]

Ce soluții concrete are în vedere Guvernul Ciucă

Printre soluțiile concrete discutate de Guvernul Ciucă pentru a atenua criza facturilor la energie se află reducerea TVA la facturile consumatorilor până la 5%, precum și plafonarea adaosului comercial la prețul furnizorilor până la 5%.

De asemenea, guvernul ar urma să emită vouchere pentru consumatorii vulnerabil, potrivit G4Media, cu care consumatorii să poată investi în eficiența energetică sau în plata facturilor.

În paralel, guvernul discută despre o posibilă creștere a productiei de energie electrică. Problema este că obiectivele de investiții precum centrala Romgaz de la Iernut sunt întârziate și nu au un calendar previzibil de finalizare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si