Croaţia este pe cale să adere la zona euro, odată cu adoptarea monedei euro la începutul anului 2023, a anunţat, miercuri, Comisia Europeană. Croaţia ar deveni, astfel, al 20-lea stat european care foloseşte moneda euro.

Citeste si: Scumpirile din România, în topul majorărilor de prețuri din Europa

Odată ce evaluarea Comisiei va fi aprobată de liderii Uniunii Europene (UE) în iunie, miniştrii de Finanţe ai UE vor stabili în iulie cursul de schimb la care moneda Croaţiei, kuna, va fi convertită în euro la 1 ianuarie 2023.

Citeste si: VIDEO| Scumpirile au ajuns și la Parlament. Aleșii se plâng că dau mai mult pe un prânz, asta deși o ciorbă costă cât un covrig

Croaţia va avea apoi la dispoziţie şase luni pentru pregătirile practice cu privire la schimbarea monedei.

Anunțul Comisiei Europene: Croația este pregătită 

”Astăzi, Comisia Europeană a concluzionat că Croaţia este pregătită să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2023, ceea ce duce la douăzeci numărul statelor membre din zona euro”, a precizat Comisia într-un comunicat de presă .

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citeste si: Salarii majorate pentru bugetari, de la 1 iulie. Parlamentul a adoptat legile, decizia finală se află la Klaus Iohannis

Pentru a adopta moneda euro, Croaţia, membră a UE din 2013, a trebuit să îndeplinească criterii referitoare la stabilitatea preţurilor şi a cursului de schimb, deficitul bugetar şi datoria publică şi ratele dobânzilor pe termen lung, toate măsurate în raport cu valorile de referinţă ale UE.

Comisia a examinat, de asemenea, integrarea economică şi convergenţa Croaţiei cu restul zonei euro, inclusiv tendinţele balanţei de plăţi şi integrarea pieţelor sale de produse, forţe de muncă şi financiare şi a verificat dacă legile sale băncii sale centrale sunt compatibile cu legile din zona euro privind zona Banca Centrală Europeană.

România, departe de zona euro

România nu îndeplinește niciunul dintre cele 4 criterii de aderare la zona euro, conform raportului de convergență din 2022 al Comisiei Europene. Este vorba de stabilitatea prețurilor, deficitul public, stabilitatea cursului de schimb și ratele dobânzilor. 

Raportul de convergență din 2022 evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia în direcția aderării la zona euro.

Acestea sunt cele șapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro. 

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Potrivit concluziilor raportului:

  • Doar Croația și Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea prețurilor.
  • Toate statele membre îndeplinesc criteriul privind finanțele publice, cu excepția României, care este singurul stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv.
  • Bulgaria și Croația sunt cele două state membre care îndeplinesc criteriul cursului de schimb.
  • Bulgaria, Republica Cehă, Croația și Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat la începutul anului că anul 2029 este o ţintă viabilă pentru aderarea la euro.

Ursula von der Leyen : „Astăzi, Croația a făcut un pas important către adoptarea monedei euro"

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat:  „Astăzi, Croația a făcut un pas important către adoptarea monedei euro, moneda noastră comună. La mai puțin de un deceniu de la aderarea la UE, Croația este pregătită să adere la zona euro la 1 ianuarie. Acest lucru va face ca economia Croației să fie mai puternică, aducând beneficii cetățenilor, întreprinderilor și societății în general. Adoptarea de către Croația a monedei euro va consolida, de asemenea, moneda euro. La douăzeci de ani de la introducerea primelor bancnote, euro a devenit una dintre cele mai puternice monede din lume, îmbunătățind condițiile de viață pentru milioane de cetățeni din întreaga Uniune. Moneda euro este un simbol al forței și unității europene. Felicitări, Croația!”

Valdis  Dombrovskis, vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, a declarat: „ Croația a dat dovadă de un mare angajament, diligență și perseverență în eforturile sale de a îndeplini condițiile pentru adoptarea monedei euro la 1 ianuarie 2023.  Adoptarea monedei comune a Europei va marca finalizarea integrării Croației în Uniunea Europeană la mai puțin de un deceniu de la aderarea sa la UE. Este vorba de o realizare importantă, care va aduce beneficii reale cetățenilor și întreprinderilor croate și va spori reziliența economiei Croației. Aceasta arată, de asemenea, că euro rămâne o monedă atractivă și de succes la nivel mondial. Moneda noastră este un simbol al forței, unității și solidarității Europei într-un moment în care aceste calități sunt puse la grea încercare de războiul care face ravagii în imediata noastră apropiere .”

Paolo  Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat: „ Astăzi marcăm o etapă istorică în parcursul european al Croației, care scoate în evidență eforturile susținute pe care autoritățile croate le-au depus pentru a îndeplini criteriile de intrare în zona euro.  În prezent, poporul croat așteaptă cu nerăbdare să se alăture unui număr de peste 340 de milioane de cetățeni care folosesc deja euro ca monedă națională, o piatră de stabilitate în aceste vremuri tulburi. Mai mult, în anul în care am sărbătorit cea de a douăzecea aniversare a apariției monedei euro ca monedă fizică, zona euro în ansamblu poate acum să anticipeze cu interes primirea celui de al douăzecilea său membru.”

Statele membre din zona euro

Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si