Cu cât vor scădea facturile la energie. Proiectul de OUG a fost publicat
La două zile după ședința de guvern în care premierul Nicolae Ciucă a cerut finalizarea proiectului de Ordonanţa de urgenţă (OUG) cu noile plafoane la curent și gaze, a fost publicat draftul acestui act legislativ pe site-ul Ministerului Energiei.
Author: Sorin Negru vineri 21 ianuarie 2022 , 14:00
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat, vineri, că a fost finalizată şi pusă în consultare publică Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece.
Proiectul de act normativ a fost publicat pe site-ul energie.gov.ro și poate fi văzut AICI.
Cu cât vor scădea facturile la energie
Potrivit proiectului de Ordonanţă, pentru clienţii casnici se prevede acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale.
În perioada 1 februarie – 31 martie 2022, preţurile pentru energie electrică şi gaze naturale se plafonează pentru clienţii non-casnici, excepţie fiind clienţii non-casnici care au beneficiat de prevederile unei alte Ordonanţe de urgenţă a Guvernului din 2019.
Prețurile se plafonează doar în lunile februarie- martie
Care vor fi tarifele plafonate, conform proiectului de OUG. Prețurile se plafonează după cum urmează:
a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;
b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh.
Plafoanele prevăzute la alin. (1) reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse:
- a) pentru energie electrică- componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;
- b) pentru gaze naturale- componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.
Componenta de preţ al energiei electrice prevăzută la alin. (1) lit. a) şi componenta de preţ al gazelor naturale prevăzută la alin. (1) lit. b) nu includ TVA, se mai spune în actul normativ. Prevederile legale vor intra in vigoare la data de 1 februarie 2022.
Ordonanța de Urgență va fi aprobată săptămâna viitoare
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat în şedinţa de Guvern de miercuri că le cere ministerelor să lucreze astfel încât Ordonanţa să intre spre adoptare săptămâna viitoare.
În urmă cu o zi, preşedintele PSD Marcel Ciolacu transmitea că îi va cere liderului PNL Florin Cîţu să prezinte în şedinţa coaliţiei draft-ul ordonanţei cu măsurile agreate pe energiei, ce trebuia redactată de ministrul Virgil Popescu.
Ministerul Energiei conideră că este necesară plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale astfel încât preţurile la energie electrică şi gaze naturale plătite de către consumatorul non-casnic "să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică".