Cum ajuti la mentinerea sanatatii inimii?
Din pacate, Romania se claseaza pe loc fruntas in Europa in topul mortalitatii provocate de o boala cardiovasculara, peste 60% dintre decesele anuale avand aceasta cauza.
Avand in vedere ca bolile cardiace sunt ireversibile, mentinerea sanatatii inimii devine de o reala importanta, indiferent de varsta. Daca pana in urma cu multi ani, afectiunile cardiovasculare erau asociate inaintarii in varsta, studiile recente atentioneaza ca tot mai multi tineri mor ca urmare a infarctului.
Dieta sanatoasa si viata organizata
Primul mare aliat al inimii este stilul de viata organizat bazat pe dieta sanatoasa si sport.
Prin urmare, meniul zilnic trebuie sa contina cereale integrale, orez, carne, peste, fructe de mare, oua, lactate degresate, dar si fructe si legume din abundenta, acestea fiind extrem de bogate in vitamine si minerale, si sarace in lipide. Se recomanda excluderea din alimentatie a prajelilor, a produselor semipreparate, a mezelurilor, a produselor de tip fast-food si patiserie, a dulciurilor si bauturilor din comert. De asemenea, eliminarea stresului, a fumatului, a alcoolului, limitarea consumului de sare si un minim de 30 de minute de miscare pe zi, chiar si daca este vorba de o plimbare in natura, pot imbunatati mult sanatatea inimii.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Intelegerea organismului si a mecanismelor adiacente
Este important sa intelegem ca fiecare organ in parte, prin functiile si rolul sau in organism, comunica cu celelalte organe. Inima este responsabila de pomparea sangelui, a oxigenului si a substantelor nutritive in corp.
In momentul in care apare o boala a inimii, oxigenarea si hranirea celulara este afectata, fapt ce implica o scadere dramatica a imunitatii, totodata cu afectarea sistemului nervos si a tuturor organelor. De asemenea, aparitia ateromului pe vasele de sange implica in mod direct ateroscleroza, cresterea tensiunii arteriale si in final aparitia bolilor cardiovasculare. Societatea de Chirurgie Cardiovasculară din Chicago, SUA, a demonstrat ca bolile cardiace pot influenta negativ si in mod direct creierul, rinichii si picioarele.Metode pentru intarirea sistemului imunitar
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Intarirea sistemului imunitar a devenit o conditie necesara, indiferent de varsta. Mediul actual de viata care implica un grad mare de poluare, la care se adauga stresul excesiv, sedentarisul si consumul alimentelor din ce in ce mai putin sanatoase conduce la slabirea dramatica a sistemului imunitar. Cele mai eficiente metode pentru intarirea sistemului imunitar sunt dieta sanatoasa, sportul si practicarea exercitiilor de relaxare si detensionare.
Deoarece alimentatia s-a dovedit a nu fi suficienta in majoritatea cazurilor, de o importanta majora este si administrarea suplimentelor alimentare naturale pe baza de vitamine si minerale.
De-a lungul timpului, studiile au concluzionat eficienta coenzimei Q10 in intarirea imunitatii si in sustinerea sanatatii inimii. Coenzima Q10 este prezenta in fiecare celula a corpului, in special in inima, ficat si creier, avand un rol foarte asemanator vitaminelor. Aceasta stimuleaza corpul sa produca energie si neutralizeaza radicalii liberi responsabili de imbatranirea celulara si de degradarea sanatatii. Efectele sale sunt remarcate nu doar in prevenirea bolilor cronice, ci si in preventia cancerului.