Cum alegi un mobilier de baie modern și de calitate?
Baia a devenit și ea o mică bătaie de cap atunci când amenajăm casa. De ce? Pentru că spre deosebire de anii trecuți în care baia era doar o cameră mobilată cu strictul necesar, acum este o cameră unde te relaxezi și ai momentele tale de intimitate. Tocmai de aceea, tot mai multe persoane pun accent pe designul băii.
Odată ce te hotărăști că vrei să îți mobilezi baia în ultimele tendințe, trebuie să fii conștient că urmează să investești mai mult, fiind de la sine înțeles că și pretențiile vor fi mai mari atunci când vine vorba de calitatea obiectele sanitare și a mobilierului de baie ales.
Dacă nu vrei să alegi un mobilier de baie care se va deteriora după puțin timp, atunci încearcă să ții cont de câteva aspecte.
Cel mai important este ca la final tu să fii mulțumit de raportul calitate-preț obținut în urma renovării.
În funcție de design, dar și de dimensiunea băii există mai multe tipuri de mobilier asupra cărora te poți orienta.
Mobilă de baie suspendată. Acest tip de mobilă este ideală pentru orice tip de baie, mai ales pentru cele de dimensiuni mici pentru că eliberează zona podelei, astfel creând impresia de spațiu. Un alt avantaj este că se poate curăța mai ușor decât mobilierul așezat pe pardoseală pentru că nu există neajunsul infiltrării apei sub acestea și nu este nevoie să ridici sau să muți piesele componente.
Mobilă de baie așezată direct pe pardoseală. Acest tip de mobilier este mai potrivit pentru băile cu spațiu mare.
Mobilă de baie cu montaj mixt. În măsura în care forma și dimensiunea băii îți permite, poți alege să folosești atât mobilă suspendată, cât și cea montată pe pardoseală.
Materialele din care sunt realizate obiectele de mobilier pentru baie
Primul lucru și cel mai important atunci când vine vorba de calitatea mobilierului este materialul din care este confecționat. Din cauza umidității și a temperaturilor ridicate din baie, dulapurilor și rafturile sunt mai predispuse degradării decât în orice altă cameră. Tocmai de aceea, ar fi bine să compari avantajele și dezavantajele fiecărui tip de material pentru a alege varianta cea mai bună.
PAL
O variantă foarte ieftină și la îndemâna aproape oricui este mobilierul de baie din PAL.
Avantajul este că există o gamă variată de modele pe piață și că vizual arată foarte bine. Dezavantajul este însă că nu au o durată prea mare de viață pentru că se deteriorează ușor sub acțiunea umidității și implicit a mucegaiului.
MDF
Obiectele pentru baie din MDF vopsit și lăcuit sunt cea mai bună alegere în ceea ce privește raportul cantitate-preț.
Acest tip de material este rezistent la condițiile din baie și are și un aspect plăcut.
LEMN
Mobilierul de baie din lemn este cel mai recomandat pentru că are durabilitate mare și rezistență crescută la umiditate și temperaturi ridicate. Bineînțeles, lemnul pentru dulapurile de baie trebuie să fie prelucrat și supus unor tratamente speciale pentru a rezista acestor condiții.
Lemnul de frasin, cedru, pin sau bambus sunt printre cele mai rezistente și cu un aspect deosebit. Dezavantajul este că ai nevoie de un buget mai mare pentru a achiziționa astfel de lucruri, însă investiția este una bună pe termen lung.
COMPOZIT
Pentru zona de lavoar puteți lua în calcul și varianta compozitului, un material cald la atingere și asemănător pietrei naturale.
Materialul nu are pori, este antibacterian, rezistent la uzură, ușor de reparat, necesitând o întreținere minimă. Acesta poate fi găsit într-o gamă variată de culori și este un material ecologic.
Atunci când alegi mobilierul, trebuie să ții cont și de designul pe care l-ai ales pentru baia ta. Astfel, trebuie să achiziționezi produse care se încadrează în ceea ce există deja în baie, adică finisajele. Dacă vrei ca la final, obiectele sanitare, mobila și finisajele să formeze un ansamblu perfect, atunci trebuie să te hotărăști asupra stilului, texturii și culorilor și să le combini în mod plăcut.