In articol:
Ministerul Muncii a publicat luni normele de aplicare pentru noua Lege a Pensiilor. De această dată legea pensiilor vine cu o nouă formulă nouă de calcul pentru pensii, al cărei rezultat vine din înmulțirea Valorii Punctului de Referință (VPR) cu numărul total de puncte acumulate.
- VPR (valoarea punctului de referință) va ajunge la 81 de lei;
- număr total de puncte= puncte contributivitate (anii în care fiecare persoană a contribuit la sistemul de pensii, un punct pentru fiecare an)+ puncte stabilitate+ puncte perioade asimilate si necontributive (anii din armată, șomaj sau facultate, 0,25 puncte de fiecare an).
Ce prevede noua Lege a Pensiilor?
Ca noutate la Legea pensiilor este faptul că vor fi eliminate indicele de corecție și stagiul complet de cotizare diferit. Modificarea vine ca și corecție a inechităților dar și pentru a se baza mai mult pe principiul contributivității.
Noua lege presupune recalcularea pensiilor, chiar și a celor deja în plată, în baza noilor formule, la 1 septembrie 2024. Înn situația în care pensia rezultată este mai mică decât nivelul actual, acesta se va menține.
De la 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie va crește cu 13,8% și va ajunge la 2.032 de lei.
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
Indexarea pensiilor va avea loc anual, în luna ianuarie, cu rata inflației și cu 50% din creșterea reală a salariului mediu brut.
Persoanele care lucrează peste stagiul de cotizare de 25 de ani vor primi puncte bonus astfel încât să le fie stimulată prelungirea vieții profesionale, după cum urmează:
- 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
- 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
- un punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.
Noua lege a pensiilor vine cu câteva modificări importante. Printre ele se remarcă condiționarea stagiului minim și complet de cotizare de un stagiu de cotizare contributiv. Femeile care au făcut stagiul complet de cotizare și au crescut copii au șansa de a beneficia de o reducere a vârstei de pensionare. De asemenea, egalizarea vârstei de pensionare la femei și la bărbați la 65 de ani, va fi amânată până în anul 2035.
Citește și: Când intră banii pe cardurile sociale în 2024? Ministrul Investițiilor a făcut anunțul
Noua lege va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024. Dar cu toate acestea există excepții precum: aplicarea articolului care face referire la majorarea pensiilor în 2024 și la valoarea punctului de pensie din același an, care sunt deja în vigoare la 1 ianuarie 2024. Detaliile sunt stipulate în proiectul de Hotărâre de Guvern, proiect pe care Ministerul Muncii l-a făcut public.