Cine a spus ca leacurile impotriva racelii se gasesc doar in farmacii s-a inselat. Mugurii proaspeti de brad sunt medicamentele pe care le gasesti in natura.. mai ales in zona de munte.
-Ideali sunt de 3-4 cm, se culeg varfurile. Cei mai mari nu mai sunt atat de cruzi si nu au atata seva ca si cei tineri.
Dupa ce umplem un cos numai cu varfuri verzi, ne retragem in bucatarie.
Putini stiu ca siropul la rece, din muguri de brad este extrem de simplu de facut. Doar ca trebuie sa-l preparati inainte sa v-apuce raceala! Dureaza 10-15 zile pana cand bobocii isi vor lasa vitaminele si savoarea. Pentru inceput, spalam in 2-3 ape mugurii de brad, apoi ii punem intr-un borcan.
- Vom pune in straturi muguri si zahar si ii lasam la macerat 10-15 zile inchis ermetic pana cand se topeste zaharul, o sa lase un pic de zeama, maine trebuie completat borcanul ca sa fie plin.
Secretul pentru un sirop delicios este ca ultimul strat de la suprafata sa fie unul de zahar. Nu va sfiiti la gramaj- cu cat mai mult, cu atat mai...dulce!
Daca va paste viroza si n-aveti timp de asteptat, puteti pregati siropul pe aragaz. Se face in aproximativ 4 ore.
- Se folosesc muguri si apa, apa cat acopera mugurii cu putin deasupra lor iar prin fierbere sa vor inmuia si vor lasa uleiurile volatile in apa in care au fiert.
Strecuram zeama, iar dupa ce mugurii se racesc, ii stoarcem si pe ei.
- Aici avem 4 litri de zeama si punem 3-4 kg dezahar si lasam sa fiarba pana se ingroasa, cat ne place.
Rezultatul? Un deliciu!
- Este sirop pastrat de anul trecut, avem muguri de brad uscati pentru ceai, muguri cruzi din care tocmai am facut siropul si sa gustam un pahar de sirop din cel de anul trecut.
Proprietatile curative ale mugurilor de brad sunt recunoscute peste tot in lume. Nu vindeca doar raceala, ci este si un bun antiseptic.