Sunt multe site-uri specializate în calculul impizitelor aferente salariilor. Printre acestea se numără și site-ul calculator-salarii.ro, acolo unde se pot introduce atât salariul net, cât și salariul brut,  pentru a afla ce cuantum au contribuțiile angajatului, care sunt compuse din asgurările sociale (CAS) de 25%, asigurările sociale de sănătate (CASS) de 10% și impozitul pe venit, de 10%.

Astfel, pentru un salariu brut de 10.000 de lei, se plătește CAS de 2.500

lei, CASS de 1.000 lei și un impozit pe venit de 650 de lei. Prin urmare, reiese un salariu net de 5.850 lei. În cazul în care se introduce un salariu net de 3.000 de lei, calculatorul arată că angajatul plătește statului 2.128 de lei. Pentru a plăti un salariu net de 3.000 lei, angajatorul cheltuie 5.243 lei.

Citeste si: Tabel vârstă pensionare anticipată femei. Află când vei ieși la pensie

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Care sunt diferențele între PFA și SRL

Citeste si: Ce se întâmplă cu taxele din România. Premierul Orban a răspuns ferm

Calculator salarii
Așa arată un calculator de salarii, care arată ce impozite se plătesc

Multe impozite sunt stabilite de Consiliul Local

Există și site-uri care oferă un  calculator de impozite și taxe locale, dar acesta este doar orientativ.

Taxa de salubrizare, impozitul pe clădiri, impozitul auto, impozitul pe teren sau taxa pe garaj pot fi diferite de la o localitate la alta. De aceea, pentru calcularea acestor taxe și impozite, utilizatorii sunt îndrumați să se adreseze inspectorilor din cadrul unei agenții fiscale.

De exemplu, impozitul și taxa pe teren se stabilesc luând în calcul suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat terenul și categoria de folosință a terenului conform încadrării făcute de consiliul local.

În ceea ce privește clădirile, cota de impozit se stabilește prin hotărâre a consiliului local și poate fi cuprinsă: între: 0,08% si 0,2% inclusiv, asupra valorii impozabile a clădirii rezidențiale, respectiv între 0,2% si 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii nerezidențiale. În cazul în care valoarea impozabilă a clădirilor nerezidențiale nu a fost actualizată în ultimii 3 ani (pentru persoanele juridice) sau 5 ani (pentru persoanele fizice) anteriori anului de referință, cota impozitului pe clădiri este de 5% pentru persoanele juridice și 2% pentru persoanele fizice.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si