Close sidebar
Close sidebar

Cum se face educatia in Japonia. De la 4 ani, copiii merg singuri pe strada si circula cu metroul. In scoli, nu exista femei de serviciu, profesorii fac curatenie

Japonia are cu totul alta mentalitate cand vine vorba despre educatie. Mamele isi responsabilizeaza copiii de mici, iar profesorii se ocupa in totalitate de unitatea de invatamant unde predau.

,


DISTRIBUIE
acest articol

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

In Japonia, copiii incep de la 3-4 ani sa umble singuri cu metroul sau cu mijloacele de transport in comun si nimeni nu sesizeaza Protectia Copilului. Cei mici sunt invatati sa fie modesti, politicosi si sa fie respectuosi cu cei din jur.

„Japonezii au crezut întotdeauna că trăiesc ca într-un sat. Fiind o insulă şi neavând unde să se ducă, ăsta a fost principiul lor, că nu au unde să se ducă mai departe de această insulă, şi că trebuie să trăiască unii cu ceilalţi.

Şi atunci este foarte important să nu se deranjeze unii pe ceilalţi. Iar în momentul în care tu arunci ceva pe jos sau vorbeşti un pic mai tare sau jigneşti pe cineva, în momentul respectiv l-ai supărat pe celălalt, toată comunitatea va şti şi el nu se va mai simţi bine în această comunitate ”, explică, pentru Digi 24, Alexandra Jidiuc, specialist în cultura niponă.


In Japonia, doar in aeroporturi si in marile corporatii exista femei de serviciu, in rest, in toate celelalte institutii, functionarii se ocupa de curatenie.

"În şcolile japoneze nu există femeie de serviciu. Este iarăşi un element care pe mine m-a surprins în condiţiile în care la noi copilul nici măcar tabla nu o şterge, pe principiul că trebuie ştearsă de doamna învăţătoare ”, spune Alexandra Jidiuc.


„Mamele japoneze îi ajuta pe copii, dar mai mult îi încurajează: Hai! Tu poţi să faci singur! Dar părinţii români ajută copilul imediat, îi şi îmbracă”, a constatat Chinatshu Kawamoto.

Spre deosebire de parintii romani, care-si duc copiii cu masina la scoala, cei din Japonia ii conduc doar in prima zi ca sa le arate drumul, a doua zi ii urmaresc si in ziua a treia cei mici sunt pe cont propriu.


„Nu sună nimeni la Protecţia copilului şi surpriza este că aceşti copii nu au nici telefoane mobile la ei. Folosesc telefoanele publice şi este considerat un proces de responzabilizare a copilului de mic, pentru că mama japoneză spune că Dacă eu nu îmi învăţ copilul ca la 6 ani să meargă cu metroul, când va învăţa acest lucru?", explică Alexandra Jidiuc.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI