Close sidebar
Close sidebar

Cum se poate vota prin corespondență în diaspora la Alegerile din 2020

Românii din diaspora nu pot vota pentru alegerile locale, însă o pot face la alegerile parlamentare de la finalul lui 2020.

Matei Vaihan,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe 27 septembrie 2020 au loc alegerile locale, românii urmând să-și aleagă primarii, consilierii locali și consilierii județeni. Cei care au drept de vot sunt românii și cetățenii altor state din Uniunea Europeană care au domiciliul sau reședința pe teritoriul României. Astfel, cetățenii români din diaspora, sau cei care se află în străinătate în momentul alegerilor, nu pot să voteze.

Anul acesta, românii vor vota atât la alegerile locale, cât și la cele parlamentare

În schimb, cetățenii români din diaspora își pot exprima votul la alegerile parlamentare, care sunt programate pe 6 decembrie 2020. Și atunci, însă, vor fi probleme cu organizarea secțiilor de votare din străinătate.

Din cauza pandemiei de coronavirus, vor fi mai puține secții de votare, astfel că românii ce locuiesc în alte țări au fost sfătuiți să se înregistreze pentru votul prin corespondență.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă este sărutată și poate mânca doar 2 alimente- antena3.ro

Citeste si: Dacian Cioloș, atac dur către Gabriela Firea: „Nu vreți un test poligraf cu întrebarea ați luat șpagă?“

Citeste si: Șefa Direcției Valutare a lui Nicolae Ceaușescu are o avere fabuloasă! Zoe Ghinescu, care va candida pentru un post de consilier, are 5 apartamente și 4 case! EXCLUSIV

Citeste si: Trei zile libere pentru elevi de alegerile locale

Imagine dintr-o secție de votare, la alegerile prezidențiale din 2019

Termenul de înregistrare pentru votul prin corespondență a fost prelungit până la 21 octombrie 

Termenul limită de înregistrare a cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării pentru votul prin corespondenţă sau la o secţie de votare, la alegerile parlamentare, a fost prelungit până la 21 octombrie, a anunţat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Constantin-Florin Mituleţu-Buică, preşedintele AEP, a declarat că mai multe țări nu vor permite românilor care trăiesc pe teruitoriul lr să voteze fizic, rămânînd doar varianta votului prin corespondență.

"În condiţiile în care multe state- şi de la nivelul Uniunii Europene, dar şi din afara spaţiului european- vor interzice înfiinţarea de secţii de votare atât în afara misiunilor diplomatice, cât şi în interiorul acestora, le recomand tuturor românilor din diaspora să opteze pentru votul prin corespondenţă, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanţă, fără costuri şi fără riscuri, mai ales în contextul incertitudinii legate de evoluţia pandemiei de coronavirus", a declarat președintele AEP.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI