Cum va arată harta NATO după includerea Finlandei și Suediei în NATO? Ambasadorii celor două state, Suedia și Finlanda, au înmânat documentele de aderare secretarului general Jens Stoltenberg la sediul Alianței din Bruxelles.

Finlanda si Suedia ar putea adera la NATO dupa ce Turcia si-a dat acceptul

Războiul dintre Ucraina și Rusia a determinat Finlanda și Suedia să ia decizia de a adera la alianța militară nord-atlantică, iar acest lucru ar putea schimba politica în domeniul securității din regiunea nordică, potrivit Reuters.

Mai mult, președintele finlandez, Sauli Niinisto, și prim-ministrul, Sanna Marin, au precizat, că Finlanda trebuie să solicite "fără întârziere" aderarea la NATO.

"Sperăm că pașii naționali care mai sunt necesari pentru a lua această decizie vor fi făcuți rapid în următoarele zile", au declarat oficialii finlandezi într-o declarație comună.

Alianța NATO, care este alcătuit din reprezentanți ai celor 30 de state membre ale alianței militare, va trebui să decidă prin consens asupra următoarelor etape.

Cum va arată harta NATO după includerea Finlandei și Suediei în NATO

Cum va arată harta NATO după includerea Finlandei și Suediei în NATO

[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Zelenski anunță un moment istoric pentru Ucraina, luni la Lugano, în Elveția

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Însă, gestul istoric al celor două țări scandinave a fost compromis de amenințările de veto ale Turciei, membră a NATO.

Totodată, conducerea de la Ankara a preciza recent, că va accepta aderarea Finlandei și a Suediei  doar în schimbul anumitor concesii.

Citeste si: Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, l-a informat pe Putin că a "eliberat" complet regiunea Lugansk

Mai mult, Turcia ar putea bloca procedura de admitere pe mai multe fronturi, ceea ce reprezintă ”un fapt neplăcut” pentru NATO. Așadar, Turcia ar putea mai întâi să permită începerea procedurii de aderare, dar apoi să refuze să semneze protocoalele de aderare, potrivit agenției DPA.

Cum va arăta harta NATO după includerea celor două țări in Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord

Finlanda și Suedia vor totodată, să se asigure că țările membre NATO le vor apăra în timpul procesării oricărei cereri și până când vor deveni membri cu drepturi depline.

Procedura de aderare poate dura până la un an, afirmă diplomații NATO, deoarece parlamentele tuturor celor 30 de țări membre trebuie să aprobe noii membri.

Pe când secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg susține că Finlanda și Suedia ar putea adera rapid și că se pot găsi soluții pentru perioada interimară.

Citeste si: Companiile din România ar putea primi gazul cu porția. Ce se va întâmpla cu consumatorii casnici

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

De asemenea, Statele Unite ale Americii, Germania și Marea Britanie dau asigurări că Suedia și Finlanda vor fi apărate în cazul în care vor fi atacate.

Pe de altă parte, Rusia a avertizat în repetate rânduri că vor fi consecințe grav în cazul în care Finlanda și Suedia vor adera la NATO, susținând că va fi nevoită să își consolideze forțele terestre, navale și aeriene din Marea Baltică și

a menționat posibilitatea de a folosi arme nucleare în zonă.

Citeste si: Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană nu va fi o simplă formalitate. Care sunt cerințele Ursulei von der Leyen

Și chiar imediat după anunțul de făcut de liderii finlandezi, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Vladimir Peskov a precizat că intrarea țării nordice în NATO reprezintă „cu siguranță" o amenințare la adresa Rusiei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si