Cum va arată harta NATO după includerea Finlandei și Suediei în NATO
Suedia și Finlanda au depus oficial cererea de aderare la NATO. Ce înseamnă includerea Finlandei și Suediei în NATO? Iată tot ce trebuie să știi!
Cum va arată harta NATO după includerea Finlandei și Suediei în NATO? Ambasadorii celor două state, Suedia și Finlanda, au înmânat documentele de aderare secretarului general Jens Stoltenberg la sediul Alianței din Bruxelles.
Războiul dintre Ucraina și Rusia a determinat Finlanda și Suedia să ia decizia de a adera la alianța militară nord-atlantică, iar acest lucru ar putea schimba politica în domeniul securității din regiunea nordică, potrivit Reuters.
Mai mult, președintele finlandez, Sauli Niinisto, și prim-ministrul, Sanna Marin, au precizat, că Finlanda trebuie să solicite "fără întârziere" aderarea la NATO.
"Sperăm că pașii naționali care mai sunt necesari pentru a lua această decizie vor fi făcuți rapid în următoarele zile", au declarat oficialii finlandezi într-o declarație comună.
Alianța NATO, care este alcătuit din reprezentanți ai celor 30 de state membre ale alianței militare, va trebui să decidă prin consens asupra următoarelor etape.
Citeste si: Zelenski anunță un moment istoric pentru Ucraina, luni la Lugano, în Elveția
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Însă, gestul istoric al celor două țări scandinave a fost compromis de amenințările de veto ale Turciei, membră a NATO.
Totodată, conducerea de la Ankara a preciza recent, că va accepta aderarea Finlandei și a Suediei doar în schimbul anumitor concesii.
Citeste si: Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, l-a informat pe Putin că a "eliberat" complet regiunea Lugansk
Mai mult, Turcia ar putea bloca procedura de admitere pe mai multe fronturi, ceea ce reprezintă ”un fapt neplăcut” pentru NATO. Așadar, Turcia ar putea mai întâi să permită începerea procedurii de aderare, dar apoi să refuze să semneze protocoalele de aderare, potrivit agenției DPA.
Finlanda și Suedia vor totodată, să se asigure că țările membre NATO le vor apăra în timpul procesării oricărei cereri și până când vor deveni membri cu drepturi depline.
Procedura de aderare poate dura până la un an, afirmă diplomații NATO, deoarece parlamentele tuturor celor 30 de țări membre trebuie să aprobe noii membri.
Pe când secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg susține că Finlanda și Suedia ar putea adera rapid și că se pot găsi soluții pentru perioada interimară.
Citeste si: Companiile din România ar putea primi gazul cu porția. Ce se va întâmpla cu consumatorii casnici
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
De asemenea, Statele Unite ale Americii, Germania și Marea Britanie dau asigurări că Suedia și Finlanda vor fi apărate în cazul în care vor fi atacate.
Pe de altă parte, Rusia a avertizat în repetate rânduri că vor fi consecințe grav în cazul în care Finlanda și Suedia vor adera la NATO, susținând că va fi nevoită să își consolideze forțele terestre, navale și aeriene din Marea Baltică și a menționat posibilitatea de a folosi arme nucleare în zonă.
Și chiar imediat după anunțul de făcut de liderii finlandezi, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Vladimir Peskov a precizat că intrarea țării nordice în NATO reprezintă „cu siguranță" o amenințare la adresa Rusiei.