Alegătorii trebuie să citească instrucțiunile primite în plic și să vizioneze clipul înainte de a-și exprima opțiunea de vot

Deasemenea, în contextul intrării în vigoare a noilor prevederi referitoare la măsurile de sănătate publică pentru desfășurarea în siguranță a evenimentelor aferente campaniei electorale a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 (Ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne nr. 1850/157/2020), AEP a realizat un clip video de informare pe această temă, destinat alegătorilor și a competitorilor electorali care vor participa la alegerile din data de 6 decembrie 2020.

Joi, 3 decembrie, este ultimul termen până la care plicurile cu votul românilor din străinătate trebuie să ajungă la Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, cele care vor veni după această dată fiind considerate nule.

Cele mai multe cereri pentru votul prin corespondenţă au venit de la românii din Marea Britanie – 9.226, Germania – 5.773, Italia – 3.378, Spania – 3.338, Franţa – 2.769. Peste 1.000 au fost depuse de românii din Belgia, Olanda, Elveţia, Austria, SUA, Irlanda.

Citeste si: Află care este este secția ta de votare, unde poți vota la Alegerile Parlamentare din 6 decembrie

Câți cetățeni români cu drept de vot cu domiciliul în străinătate s-au înscris în Registrul electoral?

Un număr de 737.828

de cetăţeni români cu drept de vot cu domiciliul în străinătate (inclusiv cei care vor împlini 18 ani pe 6 decembrie) sunt înscrişi în Registrul electoral, potrivit unei informări a AEP din 18 septembrie.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă la alegerile parlamentare din 6 decembrie au fost tipărite 71.016 buletine de vot – 35.508 pentru Senat şi 35.508 pentru Camera Deputaţilor.

 

Confirmarea votului vine prin e-mail de la AEP, după 3 decembrie Dacă plicul trimis de alegător va ajunge în termenul prevăzut de lege la Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, acesta va primi o notificare în acest sens de la Autoritatea Electorală Permanentă, pe e-mail, după data de 3 decembrie, prin care i se va comunica faptul că documentele trimise au fost recepţionate şi că şi-a exercitat dreptul de vot. Dacă alegătorul nu primeşte de la AEP o astfel de informare, acesta va putea vota la orice secţie organizată în străinătate.

Perioada de înscriere ca alegător prin corespondenţă a expirat pe 22 octombrie.

Citeste si: Italia va începe campania de vaccinare anti-COVID-19 gratuită la începutul lui 2021


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si