Cursul valutar al zilei de 15 ianuarie 2024: BNR anunță noile cotații ale euro
Cursul valutar al zilei de 15 ianuarie 2024, anunțat de BNR. Cum evoluează euro și dolarul în raport cu moneda națională.
Cursul valutar al zilei de 15 ianuarie 2024 va fi anunțat de BNR la ora 13.00. Vezi mai jos cum evoluează euro și dolarul în raport cu moneda națională.
Un euro-4.9736 lei
Un dolar-4.5481 lei
Un franc elvețian-5.3231 lei
O liră sterlină-5.7859 lei
Un gram de aur-300.1567 lei
Până când cursul valutar BNR va fi actualizat pentru ziua de luni, 15 ianuarie 2024, sunt valabile valorile din data de vineri, 12 ianuarie.
Un euro-4.9731 lei
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Un dolar-4.5371 lei
Un franc elvețian-5.3151 lei
O liră sterlină-5.7867 lei
Un gram de aur-298.1008 lei
Moneda euro ar putea depăși pragul psihologic de 5 lei până la jumătatea anului 2024, spun experții.
Printre principalele motive de îngrijorare se numără politica fiscală și anul electoral încărcat care urmează atât în România, cât și în Europa și Statele Unite ale Americii.
Acest lucru se traduce prin „scumpiri în lanț”.„În prima jumătate a anului 2024 ne așteptăm la o creștere a euro peste pragul de cinci lei, în principal din cauza faptului că avem o economie deficitară, avem alegeri în Statele Unite, avem alegeri în Europa, avem alegeri în România, cheltuim mult mai mult decât producem, importăm mult mai mult decât producem și prin urmare vom avea costuri mai mari la casă, mașini inclusiv în alimentație”, a
declarat Daniel Bogiu, expert plăți internaționale, pentru Știrile Kanal D.Moneda naţională va înregistra o uşoară depreciere în primul trimestru al acestui an, pe fondul creşterii slabe a economiei locale, un euro urmând să fie cotat la 4,99 lei, în timp ce dolarul va atinge 4,70 lei, arată o analiză realizată de iBanFirst.
Analiştii preconizează o uşoară tendinţă de depreciere a leului românesc, pe fondul creşterii slabe a economiei locale. Această încetinire este cauzată de provocările din sectorul serviciilor şi industrie, de slăbirea activităţii în zona euro, precum şi de măsurile de consolidare fiscală adoptate recent.
Creşterea reală a PIB-ului României în 2023 se situează în jurul a 2%, sub prognoza iniţială.
"Mai mult, măsurile fiscal-bugetare adoptate aduc cu sine incertitudini şi riscuri economice. La începutul acestui an, se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să crească în România, influenţată de majorarea şi introducerea noilor taxe şi impozite.
Toţi aceşti factori interni, corelaţi cu situaţia economiei europene şi conflictul din Ucraina, afectează perspectivele de creştere şi moneda românească.
Pe de altă parte, Banca Naţională a României se evidenţiază în regiune ca fiind cea mai puţin tolerantă la volatilitatea valutară şi nu a permis o depreciere semnificativă a leului", se arată în analiza citată.