Cursul valutar BNR pentru 27 martie 2024. La ce nivel a ajuns moneda euro
Cursul valutar BNR pentru 27 martie 2024. Care este evoluția monedei euro la mijlocul acestei săptămâni, în contextul unor noi decizii de la Guvern, dar și al unor informații sensibile privind execuția bugetară și creșterea deficitului bugetar?
Cursul valutar al zilei de 27 martie 2024 va fi anunțat de BNR miercuri la ora 13.00. Vezi mai jos în timp real cum evoluează euro și dolarul în raport cu moneda națională.
Cursul valutar anunțat de BNR marți a păstrat același nivel pentru moneda euro, în timp ce dolarul s-a depreciat puternic în raport cu leul românesc.
Banca Națională a României (BNR) a anunțat marți un curs de referință de 4,9712 lei pentru un euro, aproape neschimbat față de cursul de 4,9711 lei înregistrat luni.
Dolarul a ajuns la 4,5788 lei, în scădere semnificativă față de cursul de ieri, de 4,5956 lei/dolar.
Analiștii financiari estimează o depreciere a leului în faţa euro, în următoarele 12 luni, însă experții de la BNR au remarcat stabilitatea cursului valutar în ultimii ani, în contextul degradării unor deficite economice structurale.
Curs valutar BNR, miercuri 27 martie 2024
Euro- 4.9710 lei
Dolar american- 4.5892 lei
Lira sterlină- 5.7967 lei
Franc elvețian- 5.0678 lei
Gramul de aur- 323.4240 lei
Riscuri legate de stabilitatea cursului valutar
În cea mai recentă minută a ședinței de CA de la Banca Națională se spune că, la mijlocul lunii ianuarie 2024, cursul de schimb leu/euro a cunoscut o ajustare ascendentă, dar mai modestă decât cele evidențiate în regiune
și succedată de o relativă stabilizare pe noul palier.
În raport cu dolarul SUA, leul s-a depreciat doar ușor, în condițiile în care moneda americană a tins să se întărească după pierderea de valoare suferită în decembrie pe piețele financiare internaționale.
Riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb leu/euro rămân totuși ridicate, au apreciat membrii Consiliului BNR, evocând dimensiunea încă considerabilă a dezechilibrului extern și incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscală, precum și perspectiva ratelor dobânzilor reprezentative al băncilor centrale majore și actualele tensiuni geopolitice.