Cursul valutar BNR pentru 5 aprilie 2024: Euro mai are puțin până să atingă pragul de 5 lei
Descoperă cursul valutar BNR pentru vineri, 5 aprilie 2024. Consultă noutățile de pe piața valutară și vezi ce se întâmplă zilnic cu monedele internaționale.
Înainte ca BNR să anunțe cursul oficial al EURO-RON pentru ziua de 5 aprilie 2024, un euro s-a tranzacționat la valoarea de 4.9708 lei, după ce a crescut cu +0.01%. Pe de altă parte, dolarul american s-a tranzacționat la valoarea de 4.5763 lei, după o scădere cu -0.03%.
Pe 4 aprilie 2024, joi, gramul de aur s-a tranzacționat la valoarea de 337.4428 lei, după ce a crescut cu aproximativ +0.48%
față de ziua precedentă.
Cehia își dorește aderarea la moneda unică
Cehia a intrat în Uniunea Europeană în urmă cu mulți ani, în anul 2004 și încă de atunci își dorește trecerea la euro. Deși intenția Cehiei de a trece la moneda unică a fost exprimată de mai multe ori, niciun cabinet nu a luat măsuri concrete pentru a ajunge la aderarea propriu-zisă.
În primul său discurs din anul 2024, Președintele Cehiei, Petr Pavel, a cerut tranziția monetară, motivând dorința sa.
„Este timpul ca după ani să începem să facem pași concreți care ne vor conduce la îndeplinirea acestei obligații. În ciuda discuțiilor nesfârșite despre avantajele și dezavantajele euro pentru o țară cu o economie deschisă și orientată spre export, situată în centrul Europei, o monedă comună este viitorul logic”, a declarat președintele ceh, conform Digi24.
Introducerea monedei unice în Cehia a fost întârziată din cauza îndoielilor băncii centrale și de opoziția unor politicieni. Aceștia din urmă au crezut că țara ar trebui să satisfacă în totalitate cerințele economice stabilite de UE înainte de a face pasul următor în care să adopte moneda euro.
Aceștia au motivat că o adoptare a euro mai devreme ar putea lipsi autoritățile monetare de instrumentele de reglare a performaneți economice în țară.
„Adoptarea euro este în esență o chestiune politică, așa că este acceptabil ca politicienii să-și exprime opinii. Cu toate acestea, beneficiile economice sunt discutabile. În ultimele decenii, economia zonei euro nu a impresionat cu performanța sa, iar noile țări membre nu au înregistrat o creștere semnificativă a prosperității. Experiența arată că moneda euro nu are un efect benefic semnificativ asupra economiilor", a declarat analistul economic Vít Hradil, conform sursei citate anterior.