Close sidebar
Close sidebar

Cuvinte de origine slavă pe care le folosim și astăzi în mod sistematic

Limba română, care este o limbă indo-europeană, s-a format și prin termeni asimiliați din alte limbi, printre care și cele slave.

Matei Vaihan,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Limba română este o limbă dacoromanică, formându-se din limba dacoromână, care a venit în contact cu latina vorbită în Dacia. Ulterior, de-a lungul secolelor, limba română a fost influențată de limbi ca germana, greaca, maghiara sau turca. Cea mai importantă influență a venit, însă,  din partea limbilor slave.

Alfabetul chirilic a fost folosit pentru scrierea în limbile slave

Explicația este acea că migrarea triburile slave, care au traversat teritoriul țării noastre, s-a petrecut chiar în perioada formării limbii române. Lingviștii estimează că aproximativ 20% din vocabularul limbii române este de origine slavă.

Totuși, cum multe cuvinte slave sunt arhaisme, s-a căzut de acord că doar 10% din lexicul românei moderne este de origine slavă.

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Astronauții rămași blocați în spațiu până anul viitor vor vota plutind, de pe orbita Pământului, la alegerile prezidențiale americane- antena3.ro

Citeste si: După ce a pierdut Primăria Capitalei, Gabriela Firea se poate întoarce să predea în satul în care a fost profesoară acum 30 de ani FOTO

Citeste si: Care este limba straina pe care trebuie sa o stii ca sa ai sanse mari la angajare! Engleza a fost detronata

Citeste si: Are doar patru ani, dar asta nu o impiedica sa vorbeasca fluent sapte limbi straine. O fetita a impresionat juriul unui concurs de talente

Cuvântul "clopot" este de origine slavă

„A iubi”, care vine din slavul „ljubiti”

De exemplu, „a iubi”, care vine din slavul „ljubiti”, este unul din cele mai folosite cuvinte în limba română. De altfel, mai toate cuvintele care reflectă sentimentele omului vin din limba slavă. Printre acestea se numără jale, lene, drag, nădejde, veselie, ciudă, pizmă sau grijă.

Alte cuvinte de origine slavă sunt trup, obraz, gât, glezne, zlătar, grădinar, zidar, precupeţ, babă, nevastă, boier, slugă, rob, cojoc, nădragi, izmene, cuşmă sau şubă.

De asemenea, lapoviţă, crivăţ, belciug, ciocan, cleşte, daltă, greblă, lopată, nicovală, perie, pod, pivniţă, grajd, prag, ogradă, grădină, sfoară, sită, topor, plug, suliţă, sabie, coşciug, coş, clopot, gulie, hamei, hrean, lobodă, morcovi, praz, rapiţă, sfeclă, ştir, bivoli, raţă, gâscă, păstrăv, ştiucă, colindă, gol, izvor, rană, scump, sută sau brazdă vin tot din limbile slave.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI