In articol:
Limba română este o limbă dacoromanică, formându-se din limba dacoromână, care a venit în contact cu latina vorbită în Dacia. Ulterior, de-a lungul secolelor, limba română a fost influențată de limbi ca germana, greaca, maghiara sau turca.
Explicația este acea că migrarea triburile slave, care au traversat teritoriul țării noastre, s-a petrecut chiar în perioada formării limbii române. Lingviștii estimează că aproximativ 20% din vocabularul limbii române este de origine slavă.
Citeste si: Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață- kanald.ro
Citeste si: ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!- wowbiz.ro
Citeste si: Care este limba straina pe care trebuie sa o stii ca sa ai sanse mari la angajare! Engleza a fost detronata
„A iubi”, care vine din slavul „ljubiti”
De exemplu, „a iubi”, care vine din slavul „ljubiti”, este unul din cele mai folosite cuvinte în limba română. De altfel, mai toate cuvintele care reflectă sentimentele omului vin din limba slavă. Printre acestea se numără jale, lene, drag, nădejde, veselie, ciudă, pizmă sau grijă.
De asemenea, lapoviţă, crivăţ, belciug, ciocan, cleşte, daltă, greblă, lopată, nicovală, perie, pod, pivniţă, grajd, prag, ogradă, grădină, sfoară, sită, topor, plug, suliţă, sabie, coşciug, coş, clopot, gulie, hamei, hrean, lobodă, morcovi, praz, rapiţă, sfeclă, ştir, bivoli, raţă, gâscă, păstrăv, ştiucă, colindă, gol, izvor, rană, scump, sută sau brazdă vin tot din limbile slave.