Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos 2023, care are loc în perioada 16-20 ianuarie 2023, beneficiază de o participare record a liderilor politici şi reprezentanţilor mediului de afaceri.
Citește și: Imagini terifiante din timpul prăbușirii avionului cu 72 de pasageri în Nepal (VIDEO)
Printre temele abordate la Davos, cea mai înaltă stațiune montană din Elveția, se află încetinirea economică globală, provocările de mediu, dar mai ales războiul din Ucraina, într-un context de crize multiple şi mutaţii geopolitice, potrivit Reuters.
Întâlnirea anuală de la Davos reuneşte lideri de stat, din afaceri şi societatea civilă pentru a aborda starea lumii şi a discuta despre priorităţile anului 2023.
Care este tema centrală la Davos 2023
Davos 2023 și-a deschis porțile elitei globale la aproape un an după ce a început invazia Rusiei în Ucraina și pe fondul temerilor tot mai mari legate de recesiunea economică.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Tema generală a Forumului Economic Mondial din acest an este „cooperarea într-o lume fragmentată”.
Citește și: Miliarde de euro din Diaspora, trimise acasă
Davos găzduieşte în 2023 cel mai mare număr de reprezentanţi ai mediului de afaceri, aproximativ 1.500, dintre care aproximativ 600 de directori executivi. Mai mulți președinți și premieri și-au anunțat, de asemenea, participarea la evenimentul din Elveția.
Costul vieții, marea problemă după războiul din Ucraina
Forumul Economic Mondial publică un Raport al Riscurilor Globale înainte de fiecare reuniune anuală din ianuarie, pentru a identifica şi analiza riscurile globale critice.
Criza costului vieţii, o consecinţă a inflaţiei, agravată de războiul din Ucraina şi redeschiderea economiei după pandemia de COVID, reprezintă cel mai mare risc mondial pentru următorii doi ani, arată studiul publicat la 11 ianuarie 2023 de Forumul Economic Mondial.
Forumul de la Davos, o istorie de 50 de ani
Prima reuniune a avut loc în 1971, sub numele Forumul European de Management (European Management Forum), potrivit site-ului oficial al WEF www.weforum.org.
Evenimentul furnizează o platformă pentru angajarea în dialoguri constructive, orientate spre viitor şi ajutor în găsirea soluţiilor prin intermediul cooperării publice-private.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Forumul este prezidat de profesorul Klaus Schwab, fondator şi preşedinte executiv, sub coordonarea unui Consiliu de administraţie format din 29 de personalităţi ce acţionează ca "gardieni" ai misiunii şi valorilor organizaţiei şi supraveghează activitatea Forumului în promovarea adevăratei cetăţenii globale
Din Consiliul de administraţie fac parte, printre alţii: Chrystia Freeland, vicepremier şi ministru al finanţelor în Canada; Kristalina Georgieva, director al Fondului Monetar Internaţional; Fabiola Gianotti, director general al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN); Al Gore, fost vicepreşedinte al SUA (1993-2001); Paula Ingabire, ministru al Comunicaţiilor, Tehnologiei şi Inovării în Rwanda; Christine Lagarde, preşedinte al Băncii Centrale Europene; Ngozi Okonjo-Iweala, directoare a Organizaţiei Mondiale a Comerţului; Regina Rania a Regatului Haşemit al Iordaniei; Mark Schneider, director executiv al companiei Nestle; Tharman Shanmugaratnam, ministru în guvernul statului Singapore; Jim Hagemann Snabe, preşedinte Siemens; Julie Sweet, preşedintă şi directoare executivă a companiei
Accenture; Heizo Takenaka, profesor emerit al Universităţii Keio din Tokyo; Zhu Min, preşedinte al Institutului Naţional de Cercetare Financiară din cadrul Universităţii Tsinghua din Beijing.