In această zi, creștinii petrec alături de familie si mănânca bucate alese. În unele zone, se spune ca „cine lucrează în această zi îl prind frigurile tot anul” și că „e rău de bătut piatra peste holde”. Lăsatul Secului reprezinta o sărbătoare care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxa.

Lasatul Secului reprezinta o sarbatoare care marcheaza ultima zi cand se mai poate manca de dulce, inainte de a incepe unul dintre cele patru mari posturi randuite de Biserica Ortodoxa (Postul Nasterii Domnului, Postul Sfintelor Pasti, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si Postul Adormirii Maicii Domnului). 

În ziua de Lasatul Secului, finii vin la naşi fără a fi chemaţi, cu plocon

Masa de Lăsata Secului trebuie să fie plină cu bucate alese: ciorbă, fripturi, plăcinte şi vin. Aceasta zi este petrecuta in familie si este mare ospat. La desert, se servesc plăcinte cu fructe şi cu legume. Tot in aceasta zi, finii vin la naşi fără a fi chemaţi, cu plocon. Femeile nu au voie să coasă, nu torc şi nu ţes deoarece, dacă face asta, respectiva gospodină va fi lovită de rele şi de boli.

Acest post ține 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie și sfârșind la 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie. Totuși, dacă această zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul începe încă din seara zilei de 14 noiembrie.

Credincioșii nu uită că ziua de Lăsata Secului este una dedicată pomenirii celor adormiți. Se pregătesc mâcăruri de dat de pomană.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

De ce merg finii la nași de lăsatul secului. Care este, de fapt, datina?
De ce merg finii la nași de lăsatul secului. Care este, de fapt, datina?

Citeste si: Pe ce dată este Sf. Andrei 2020. Calendar ortodox pentru luna noiembrie

Biserica a rânduit mai multe zile în care credincioşii au dezlegare la peşte: zilele de sâmbătă şi duminică din perioada 21 noiembrie – 16 decembrie, precum şi la următoarele sărbători: Intrarea în biserică Maicii Domnului (21 noiembrie), Sf. Apostol Andrei (30 noiembrie), Sf. Nicolae (6 decembrie), precum şi în zilele de 3, 4, 13 şi 18 decembrie când se cinstesc sfinţi mai importanţi în Ortodoxie. De Lăsatul Secului se fac şi ultimile nunţi până la sărbătorile de iarnă, pentru că de pe 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului. Pentru acest post gospodinele merg in piete si se pregatesc din timp cu legume, fasole, varza si alimente permise de-a lungul celor 40 de zile.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si