Close sidebar
Close sidebar

De ce mușcă țânțarii anumite persoane, de fapt. Există un motiv pentru care își aleg victimele

Află de ce mușcă țânțarii anumite persoane, de fapt. Există un motiv pentru care își aleg victimele

Andreea Stoica,

De ce mușcă țânțarii anumite persoane

[Sursa foto: freepik]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Țânțarii sunt insecte care ne pot strica plăcerea de a petrece timp în aer liber, mai ales în serile calde de vară. Cu toate acestea, ai observat vreodată că unele persoane par să fie mai atrase de aceste insecte decât altele? Întrebarea care se ridică în mintea multora este: de ce mușcă țânțarii anumite persoane mai des decât pe altele? În acest articol, vom explora motivele pentru care țânțarii își aleg victimele, durata de viață a acestor insecte și câteva remedii naturale care te pot ajuta să te protejezi.

De ce și pe cine mușcă țânțarii

Țânțarii nu mușcă la întâmplare; există anumiți factori care îi atrag către anumite persoane. Primul lucru de știut este că doar femelele de țânțar mușcă, deoarece au nevoie de proteinele din sânge pentru a-și dezvolta ouăle. Printre motivele pentru care țânțarii preferă anumite persoane se numără:

Grupa de sânge

Țânțarii sunt atrași în mod special de persoanele cu grupa de sânge O.

Studiile arată că aceștia au o probabilitate de două ori mai mare de a fi mușcați decât cei cu grupa de sânge A.

Dioxidul de carbon

Țânțarii sunt atrași de dioxidul de carbon pe care îl expirăm. Persoanele care expiră mai mult dioxid de carbon, cum ar fi cele supraponderale sau femeile însărcinate, sunt mai predispuse să fie mușcate.

Transpirația

Țânțarii sunt atrași și de acidul lactic, amoniacul și alți compuși chimici prezenți în transpirație. După ce facem exerciții fizice sau petrecem timp la căldură, suntem mai vulnerabili la mușcăturile de țânțar.

Citește și: Virusul Zika pune în pericol viața oamenilor! Este transmis prin mușcătură de țânțar

Temperatura corpului

Țânțarii sunt atrași de căldură, așa că persoanele cu o temperatură corporală mai ridicată sunt mai des vizate.

Bacteriile de pe piele

Fiecare persoană are un amestec unic de bacterii pe piele, iar unele tipuri de bacterii atrag mai mult țânțarii.

Uleiurile esențiale de lavandă, eucalipt, citronella, mentă sau tea tree au proprietăți repelente care țin țânțarii la distanță

[Sursa foto: freepik]

Cât trăiește un țânțar

Durata de viață a unui țânțar variază în funcție de specie și de condițiile de mediu. În general, țânțarii trăiesc între două săptămâni și o lună. Femelele tind să trăiască mai mult decât masculii, deoarece acestea trebuie să depună ouă. În condiții ideale, femelele pot supraviețui până la două luni, în timp ce masculii trăiesc de obicei doar o săptămână sau două.

Țânțarii trec prin patru etape ale ciclului de viață: ou, larvă, pupă și adult. Întreaga transformare de la ou la adult poate dura între 5 și 14 zile, în funcție de temperatură și umiditate.

Citeste si: Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia- kanald.ro

Citeste si: Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă- wowbiz.ro

Citeste si: Primul ministru care anunță concedieri. "Vor pleca 20% dintre colegi. Cine nu livrează performanță să-și caute de muncă"- antena3.ro

Citește și: Ce este West Nile și cum îți dai seama că te-ai infectat cu acest virus transmis de țânțarul tigru: Primele simptome

Remedii naturale împotriva țânțarilor

Pentru a evita mușcăturile neplăcute ale țânțarilor, poți apela la câteva remedii naturale care sunt cunoscute pentru eficiența lor:

Uleiurile esențiale de lavandă, eucalipt, citronella, mentă sau tea tree au proprietăți repelente care țin țânțarii la distanță. Aplică-le pe piele diluate într-un ulei purtător sau folosește un difuzor în interiorul locuinței.

Plante precum busuiocul, rozmarinul, lavanda și menta au un miros care ține țânțarii departe. Poți planta aceste plante în grădină sau le poți păstra în ghivece în apropierea ferestrelor.

Oțetul de mere poate fi folosit ca spray repelent. Diluează oțetul de mere cu apă și pulverizează soluția pe piele sau în jurul casei pentru a ține țânțarii la distanță.

Citeste si: Veste rea pentru pensionarele cu venit de 2.000 de lei. Ce vor avea de plătit mai mult din 2025- kfetele.ro

Citeste si: Care este, de fapt, relația dintre Lavinia Pîrva și Andreea Bălan: "Mi-e colegă, dar..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Primul ministru care anunță concedieri. "Vor pleca 20% dintre colegi. Cine nu livrează performanță să-și caute de muncă"- antena3.ro

Țânțarii nu suportă mirosul de lămâie și cuișoare. Taie o lămâie în jumătate și înfige câteva cuișoare în fiecare jumătate. Așază-le în zonele unde sunt țânțari.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI