Principalul motiv pentru scumpirile la carburanți ține de plafonul de preț impus de țările UE la importurile de petrol rusesc.

Citește și: Putin ia în calcul să-l elimine pe Lukașenko dacă Belarus nu trimite trupe în Ucraina- surse

Noile sancțiuni ar urma să fie adoptate până în data de 5 decembrie, cu unele excepții privind Ungaria și alte țări dependente de petrolul Rusiei. 

Tendința de scumpire a țițeiului vine într-un moment în care prețurile la motorină și benzină au coborât la minimul ultimelor două luni în România.

Cu cât se vinde benzina și motorina azi

În urmă cu două zile, prețul benzinei și al motorinei au scăzut considerabil în toată țara. Astfel, în majoritatea stațiilor Petrom și OMV, prețul motorinei a coborât la pragul de 8 lei per litru., situație nemaiîntâlnită de la începutul lunii octombrie. 

Citește și: Cum și-au petrecut românii minivacanța de 1 decembrie 2022. Bugetarii vor avea mai multe zile libere decât angajații din privat, în 2023

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Această scădere s-a datorat coborârii prețurilor produselor petroliere pe fondul ieftinirii țițeiului.

Vineri, 2 decembrie, motorina standard se vinde la stațiile din Capitală cu prețuri cuprinse între 8,41 lei și 8,53 lei per litru, potrivit Monitorului Prețurilor.

Benzina standard are un preț cuprins între 7,21 și 7,38 lei, la stațiile peco din București.

Plafon de preț pentru petrolul din Rusia

Guvernele Uniunii Europene au ajuns joi la un acord provizoriu privind introducerea unui plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de petrol rusesc exportat pe mare.

Pe lângă aceasta, UE vrea să adopte și un mecanism de ajustare care ar permite menţinerea plafonului la cel puţin 5% sub preţul pieţei, a declarat pentru Reuters un diplomat european.

Polonia, ţară care a militat pentru ca acest plafon să fie fixat la cel mai redus nivel posibil, trebuie să dea un răspuns privind acordul provizoriu, care ulterior va avea nevoie să fie aprobat vineri de toate guvernele UE prin procedură scrisă, potrivit Agerpres.

Măsura anti-Rusia urmează să fie aprobată vineri

„Plafonul de preţ a fost stabilit la 60 de dolari, însoţit de o prevedere pentru a-l menţine la 5% sub preţul pieţei pentru ţiţeiul rusesc, pe baza cifrelor IEA. Vineri va fi o procedură scrisă pentru aprobare”, a spus diplomatul citat.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Potrivit mai multor diplomaţi europeni, Lituania şi Estonia, care anterior au sprijinit eforturile Poloniei de a stabili plafonul de preţ la cel mai redus nivel posibil, sunt şi ele de acord cu o limită de 60 de dolari per baril.

Joi în jurul orei 15.52 ora României preţul de piaţă al ţiţeiului rusesc Urlas era de 70,3 dolari per baril.

Ideea plafonării preţului pentru ţiţeiul rusesc exportat pe mare a fost sugerată de Grupul celor şapte state puternic industralizate (G7), în ideea de a limita veniturile strânse de Moscova din exporturile de petrol, şi în consecinţă a capacităţii Moscovei de a finanţa invazia din Ucraina, fără a evita însă un şoc global în aprovizionarea cu petrol.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si