Close sidebar
Close sidebar

De ce și când trebuie să îți duci câinele la deparazitare

O regulă de bază în îngrijirea unui câine este deparazitarea periodică, externă și internă. Acesta trebuie dus la medic în mod regulat pentru a urma aceste proceduri și a căpăta protecție împotriva acestor musafiri nepoftiți, care pot fi cu adevărat periculoși.

Redactia Stirile Kanal D,

Deparazitarea periodică a câinelui, internă și externă, este esențială pentru menținerea sănătății acestuia


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Programează-te la o clinică veterinară pentru deparazitarea animalului tău  și descoperă mai multe despre cum și când se realizează.

Importanța deparazitării periodice a câinelui

Deparazitarea periodică a câinelui este esențială pentru menținerea sănătății sale. O infecție cu paraziți externi și interni poate cauza boli, dintre care unele pot fi cu adevărat grave. Așadar, este necesar ca animalul să urmeze aceste proceduri conform indicațiilor medicului veterinar.

Este important de menționat că soluțiile nu vor funcționa dacă animalul are deja paraziți, așa că blana câinelui va trebui controlată cu atenție și vor trebui realizate și o serie de analize înainte.

Deparazitarea externă a câinelui

Deparazitarea externă a câinelui presupune prevenirea apariției paraziților externi, precum puricii și căpușele. Aceștia se pot ascunde pe pielea și în blana câinelui și pot cauza un disconfort pronunțat sau mâncărimi din cauza mușcăturilor.

În plus, pot transmite boli grave, precum boala Lyme sau babesioza.

Metode de deparazitare externă

Există numeroase produse cu aplicare externă, care pot ajuta la îndepărtarea paraziților. În funcție de nevoile câinelui, veterinarul îți poate recomanda diferite soluții topice, precum pipete, pudre sau sprayuri. Poți apela și la tradiționala zgardă antipurici, dar și la diferite șampoane cu efect antiparazitar. Există chiar și anumite comprimate care se administrează intern, dar contribuie la prevenirea infectării externe.

Când se realizează?

În funcție de metoda recomandată de către veterinar, perioada la care se repetă deparazitarea externă a câinelui poate varia. De obicei, procedura se realizează la fiecare 1-3 luni.

Deparazitarea internă a câinelui

De cealaltă parte, deparazitarea internă asigură protecție împotriva paraziților intestinali. Vorbim despre diferite tipuri de viermi, cu care câinii pot intra în contact destul de ușor dacă își petrec timp în aer liber.

Aceștia pot provoca simptome digestive precum diaree și vărsături, dar și pierdere în greutate sau stări de letargie. 

Metode de deparazitare internă

Veterinarul îi poate administra câinelui niște medicamente speciale sau un sirop care îi oferă acestuia protecție. În cazul în care se depistează o infecție cu acești paraziți, se vor recomanda alte medicamente. Este important ca deparazitarea sau un eventual tratament să fie realizat înainte de vaccinare, deoarece vaccinul poate fi administrat doar dacă animalul nu suferă o astfel de infecție.

Când se realizează?

Frecvența deparazitărilor interne la câini este similară cu cea a deparazitării externe. În principiu, aceasta se realizează la fiecare 3 luni dar, în anumite cazuri, veterinarul poate recomanda administrarea substanțelor chiar și la o lună.

Cum poți preveni infectarea cu paraziți?

Este foarte important ca infecțiile cu paraziți interni și externi să fie prevenite, astfel limitând riscurile de apariție ale unor afecțiuni serioase. Cel mai bun mod de a evita astfel de probleme este prin respectarea schemei de deparazitare recomandate de către veterinar. Dacă ai mai multe animale, toate ar trebui să urmeze această procedură, pentru a evita transmiterea paraziților de la unul la altul. Menținerea igienei este la fel de importantă. Nu uita și să verifici periodic blana câinelui și să îi realizezi periodic analize de sânge, mai ales dacă acesta prezintă simptome îngrijorătoare.

Citeste si: Acesta este satul uitat de lume, în care mai locuiesc doar 5 familii! Dezastrul care a dus la depopularea satului Pardoși, din Buzău- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: Descoperire arheologică rară, în Egipt: O sabie cu inscripția „Ramses al II-lea” a fost găsită într-o cazarmă veche de 3.200 de ani- antena3.ro

Deparazitarea periodică a câinelui, internă și externă, este esențială pentru menținerea sănătății acestuia. Mergi cu animalul periodic la veterinar și respectă indicațiile acestuia. Alege să fii responsabil și să îți protejezi câinele împotriva paraziților, investind într-o îngrijire adecvată și de calitate.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI