Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, miercuri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an. Totodată, a mai hotărât și menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. 

Deciziile anunțate de BNR

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 8 noiembrie 2023, a hotărât următoarele:

  • menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an;
  • menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an;
  • menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, anunţă BNR.

BNR a decis, miercuri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 7% pe an

BNR a decis, miercuri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 7% pe an

[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: VIDEO- Aurul rămâne investiție sigură în vreme de criză

La cât a ajuns rata anuală a inflației?

BNR mai precizează că rata anuală a inflaţiei a coborât în septembrie 2023 la 8,83%, conform previziunilor, de la 9,43% în luna august, ”pe fondul decelerării creşterii preţurilor alimentelor procesate şi al accentuării declinului în termeni anuali al preţurilor energiei”.

Citește și: VIDEO- Reguli noi pentru trotinetele electrice. Conducătorii vor trebui să aibă cel puțin 16 ani

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Pe ansamblul trimestrului III, rata anuală a inflaţiei a continuat astfel să se reducă, dar mai lent decât în precedentele două trimestre, diminuându-se cu 1,42 puncte procentuale (de la 10,25%5 în iunie), în condiţiile în care noile scăderi ample de dinamică consemnate în acest interval de preţurile alimentelor şi energiei au fost parţial contrabalansate ca impact de scumpirea combustibililor şi medicamentelor, mai arată BNR.

BNR a decis, miercuri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 7% pe an

BNR a decis, miercuri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 7% pe an

[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Orașele din România, la mâna Guvernului. Când ar putea primi banii promiși

Rata anuală a inflaţiei calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC – indicator al inflaţiei pentru statele membre UE) a scăzut până la 9,2 în septembrie, de la 9,3% în iunie 2023.

Rata medie anuală a inflaţiei IPC şi cea calculată pe baza IAPC s‑au redus în septembrie la 12,6% şi la 11,4%, de la 14,2%, respectiv 12,5%, în iunie, rămânând inferioare celor prevalente în regiune şi în ţările baltice.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si