O serie de firme care erau exceptate până acum de la obligația declarării beneficiarului real al activității trebuie din nou, din 2021, să depună această declarație la Registrul Comerțului. Nedepunerea declarației la Registrul Comerțului se sancționează cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei.

Citeste si: Theodor Stolojan, dezvăluiri impresionante, în ediția de aseară a emisiunii “40 de întrebări cu Denise Rifai”. “Cuvântul `șantaj` nu poate fi folosit în legătură cu mine!”

Cine trebuie să depună declarația privind beneficiarul real

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, spune că declarația de beneficiar real este o declarație de aproximativ 10 foi prin care statul ne cere informații pe care le are deja." Și ni-le cere nu numai o dată, ci în fiecare an, chiar dacă nu se schimbă nimic. Reușisem să eliminăm această declarație anul trecut, dar ea a revenit din cauza unui amendament care a fost strecurat pe furiș într-o lege anul acesta", a explicat ministrul.

Obligația legală privind  declarația de beneficiar real  a revenit de la 31 aprilie 2021 prin intrarea în vigoare a Legii 101/2021 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2020 privind modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Principala modificare a fost aceea că și persoanele juridice (firmele) cu asociați doar persoane fizice, care erau exceptate până în prezent, trebuie să declare beneficiarul real al activității economice la Registrul Comerțului. 

Citeste si: Decizii importante luate azi de BNR

Unde se depunde declarația privind beneficiarul real

Declarația privind beneficiarul real se depune la Registrul Comerțului în care este înmatriculată persoana juridică în termen de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare anuale, iar dacă intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaraţia se depune în termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

" Este un pas birocratic în plus ce va crea multe neînțelegeri la nivelul antreprenorilor referitor la momentul depunerii declarației ”, a declarat Ana Petrescu, Avocat Asociat în cadrul ONV LAW și specialist în drept comercial.

Înainte de aceste modificări declarația trebuia depusă doar la înmatriculare și ori de câte ori intervenea o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real declarat, iar aceste obligații rămân de asemenea valabile.    

Citeste si: Miliardarul Ioan Niculae a primit o veste uriașă în închisoare

Declarația privind beneficiarul real, amânată până la 1 octombrie

Ministrul Economiei consideră că obligația de depunere a declarației de beneficiar real este "o obligație inutilă" reintrodusă brusc pentru toți antreprenorii, cu toate că modelul anterior era funcțional, fiind aplicat și în alte țări.

Claudiu Năsui a anunțat zilele trecute că a pus în transparență proiectul de ordonanță pentru amânarea termenului de depunere a declarației de beneficiar real până la 1 octombrie.

"Aceasta este doar o soluție temporară pentru o obligație inutilă reintrodusă brusc pentru toți antreprenorii, chiar și acolo unde e redundantă și statul deține deja datele cerute. Ne luptăm în continuare pentru a putea reveni la modelul anterior, practicat cu succes în Austria și alte țări din Europa", a scris Năsui pe Facebook.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Ce mesaj a transmis Vladimir Putin către România

Ministrul Economiei: Trebuie să revenim la sistemul din Austria 

Ministrul Economiei anunțase anterior că într-o ședință de coaliție s-a decis ca declarația de beneficiar să fie amânată până la 1 octombrie.

"Până atunci vom încerca să convingem coaliția să revenim la sistemul din Austria. Adică sistemul care s-a aplicat și anul trecut în România, prin legea 108/2020, care nu chinuie sute de mii de firme cu o birocrație inutilă", a mai spus ministrul Năsui.

Toate formularele și informațiile privind declarația privind beneficiarul real pot fi văzute pe site-ul ONRC.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si