Deficit bugetar de aproape 3 procente, după primele 7 luni ale anului
Execuţia bugetului general consolidat în primele şapte luni ale anului în curs s-a încheiat cu un deficit de 33,97 miliarde de lei (2,89% din PIB), în scădere faţă de deficitul de 49,68 miliarde de lei (4,71% din PIB) înregistrat în aceeaşi perioadă din 2020, a anunţat Ministerul Finanţelor.
Veniturile la buget au crescut cu 1,38 la sută din PIB, în timp ce cheltuielile bugetare s-au redus cu cu 0,44 puncte procentuale din PIB, în contexul reducerii dinamicii cheltuielilor de personal, se spune în comunicatul Finanțelor.
"Această evoluţie pozitivă a fost determinată de creşterea veniturilor bugetare cu 1,38 puncte procentuale din PIB (an/an), influenţată în principal de avansul încasărilor din TVA şi fonduri europene, precum şi de reducerea cheltuielilor bugetare cu 0,44 puncte procentuale din PIB, în contexul reducerii dinamicii cheltuielilor de personal.
De asemenea, în luna iulie, se remarcă un sold bugetar aproape de zero (-0,16 miliarde de lei), faţă de -4,5 miliarde de lei înregistrat în luna iulie 2020", precizează Ministerul Finanțelor.
Câți bani au fost cheltuiți de la buget din cauza pandemiei
În perioada ianuarie-iulie 2021, cheltuielile de investiţii au fost cu 4,87 miliarde de lei mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar plăţile cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 au fost de 9,18 miliarde de lei (14,05 miliarde de lei, respectiv 1,2% din PIB).
Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a prezentat în cadrul conferinței de presă de marți principalele modificări aduse Codului Fiscal și de Procedură Fiscală, care au scopul de a prelungi măsurile de consolidare fiscal-bugetară pentru sprijinirea mediul de afaceri și a investițiilor, precum și continuarea procesului de digitalizare a administrației publice.
Permanentizarea procedurii de rambursare a TVA cu control ulterior. În perioada 01.11.2019-31.07.2021 numărul solicitărilor de rambursare TVA analizate a fost de peste 179.000. Dintre acestea, peste 160.000 deconturi au fost soluționate cu control ulterior, ceea ce reprezintă un procent de 90% din totalul cererilor soluționate. Suma totală aferentă solicitărilor de rambursare TVA cu control ulterior a fost de 27 mld. lei, ceea ce reprezintă peste 83% din suma totală solicitată la rambursare.
Permanentizarea procedurii de eșalonare la plată în formă simplificată. În prezent, un număr de 58.476 de contribuabili beneficiază de eșalonare la plată în formă simplificată pentru obligații în sumă de 12,7 miliarde de lei. Încasările realizate ca urmare a acordării eșalonărilor la plată în formă simplificată sunt în cuantum de 14,2 miliarde, rate eșalonate și obligațiile de bază;
Crearea cadrului legal pentru corectarea erorilor în cazul în care un contribuabil de bună-credință achită obligațiile bugetare la un alt organ fiscal decât cel competent;
Extinderea măsurii privind anularea accesoriilor introdusă prin OUG 69/2020, precum și pentru instituirea unor măsuri fiscale cu modificări ulterioare pentru inspecțiile fiscale și verificările situațiilor fiscale personale efectuate în perioada 14 mai 2020 – 29 martie 2021.
De la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 69/2020 și până în prezent au beneficiat de această facilitate un număr de 71.800 contribuabili, care au achitat 56 mld. lei la bugetul general consolidat și care au beneficiat de anularea accesoriilor în sumă de 3 mld. lei;
Deblocarea activității Comisiei fiscale centrale, ceea ce va conduce la identificarea soluțiilor optime în aplicarea unitară a prevederilor legislației fiscale, comisie din care fac parte salariați ai ANAF și MF care vor clarifica aspecte de dezbatere între cele două instituții.