Potrivit datelor de la Ministerul Muncii, obtinute de Ziarul Financiar, doar 34.000 de salariati din Romania castiga peste 10.000 de lei net pe luna, 400.000 de oameni intre 3.000 si 10.000 de lei net pe luna, iar restul de 4 milioane incaseaza lunar sub 3.000 de lei net.  

In procente, aproximativ 44% dintre angajatii romani au salariul sub 1.000 de lei net (in jur de 2 milioane de salariati), 28% castiga intre 1.000

si 1.700 de lei net pe luna( peste 1,3 milioane de persoane), 23% castiga intre 1.700 si 4.000 de lei net pe luna (1,1 milioane de persoane), 5% dintre salariati castiga peste 4.000 de lei net pe luna (adica aproximativ 250.000 de oameni).

##CITAT16##

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Structura salariatilor pe categorii de venituri ilustreaza o discrepanta majora pe piata muncii din Romania, in care foarte multi salariati castiga foarte putin si foarte putini salariati au venituri mari. Distributia salariatilor in functie de nivelul salariilor este un indicator urmarit de toate departamentele de marketing din companii pentru a-si ajusta ofertele.

Nu atât inegalitatea distribuţiei veniturilor este problema, cât productivitatea, pentru că productivitatea redusă este dată de faptul că avem prea puţin capital în ţară.

Ne lipseşte o politică pe termen lung de atragere şi menţinere a investiţiilor, pentru că politicile pe termen scurt ne-au adus în această situaţie. Soluţia pentru creşterea salariilor mici constă în creşterea productivităţii, însă pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să se creeze condiţii pentru atragerea şi pentru formarea de capital, nu hăituind supermarketurile că fac profit sau hăituind micii investitori cu multe controale de la ANAF ori prin discursuri de tipul «nu ne vindem ţara» “, a spus Radu Nechita, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.
El a mai spus ca, pana in prezent, salariile angajatilor romani au crescut cel mai mult in domenii precum servicii financiare, IT sau extractia petrolului (acestea fiind si sectoarele unde angajatii au cele mai mari salarii din economie).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si