Doi părinți din Oradea au ajuns în instanță, după ce și-au retras copiii de la școală și i-au înscris la cursurile din America: „Nu contează dacă sunt sau nu bine pregătiți”
Doi părinți din Oradea s-au ales cu dosar penal din cauza faptului că au ales să își educe copiii acasă, ci nu să îi trimită la o scoală de pe teritoriul țării noastre.
Liniștea vieții de familie le-a fost zdruncinată după ce au luat o decizie în beneficiul copiilor, spun cei doi părinți din Oradea.
Este vorba despre Estera și Darius Cornean, părinții a trei copii. Unul are 21 de ani și este student în America, iar ceilalți doi, de 10 și 12 ani, din 2022 învață la distanță tot datorită unor profesori americani, căci sunt elevii unei școli private din Florida.
Alegerea de a urma un program de homeschooling le-a adus dosar penal
Pentru acest tip de studiu, părinții plătesc anual în jur de 3000 de dolari pentru ambii copii, dar nu regretă.
Ba din contră, spun că au luat cea mai bună decizie pentru viitorul minorilor, căci studiul în formă americană este diferit și, din punctul lor de vedere, mai benefic.
„Este o școală care îl învață pe copil să exploreze și să găsească acel lucru care îl reprezintă. Copiii care au absolvit această formă educațională au o gândire mai critică, nu iau o informație de-a gata, sunt autodidacți și curioși”, zice tatăl copiilor, jurnalist, cu o meserie uluitoare în videografie, conform ebihoreanul.ro.
Însă, chiar și așa, cuplul s-a trezit acum cu dosar penal pentru că și-a retras copiii de la școală. Acuzați fiind de încălcarea articolului 380 din Codul Penal, cu alte cuvinte- împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu.
Doar că adevărul, spun părinții, este altul. Copiii studiază acasă, sunt notați ca la școală, sunt examinați, ba chiar, când va veni vremea, studiile lor au și echivalare de Bacalaureat.
„Nu ne opunem educației! Eu am 18 ani de studii și acum urmez încă un masterat”, spune videograful.
Chiar și așa, acum trebuie să se lupte în instanță pentru a demonstra că nu le iau niciun drept celor doi minori pentru că nu frecventează o școală de pe teritoriul țării noastre, ci că prin această modalitate vor să le ofere
tot ce e mai bun, atât pentru educația lor, cât și pentru dezvoltarea lor.
„Nu contează dacă sunt sau nu bine pregătiți, ci doar că nu frecventează o școală care să aibă o clădire în România”, zice Estera.