Cursul afișat de BNR pentru dolarul american este de 5,0679 lei, de la 5,0103 lei joi,  în timp ce euro este cotat la 4,9437, cu o creștere de 0,05% față de ziua precedentă.

Citeste si: Gabi Bădălău refuză să divorțeze de Claudia Pătrășcanu. Afaceristul a explicat de ce

Creşterea apare în contextul evoluțiilor de pe pieţele valutare externe. Pe piaţa internaţională, dolarul a urcat la maximul ultimelor două decenii.

Cum sunt afectați românii de această creștere

Este de așteptat, spun specialiștii, ca moneda europeană să decadă în fața dolarului american.  

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Pe de altă parte, aprecierea dolarului din prezent ar putea avea efecte mult mai dure pentru economie. Dacă dolarul american crește, automat se scumpesc motorina și benzina, deoarece petrolul vine în cantități mari din America.

Analistul economic Adrian Negrescu a precizat, potrivit News Hour with CNN, care ar fi alte efecte ale acestei cotații a dolarului.

Citeste si: Sâmbătă, de la ora 15:00, în ”ROventura”, Dărmănești, diamantul neșlefuit al turismului românesc

„P e lângă creșterea prețului la carburanți, pentru că da, sunt cotate în dolari aceste mărfuri, ne vom trezi probabil și cu haine, produse alimentare, produse nealimentare, electronice mai scumpe, pentru că noi aducem foarte multe astfel de produse din China și le aducem pe dolari.

Deci, tot ce înseamnă importuri în dolari se vor scumpi în perioada următoare. Lucrurile s-ar putea să nu arate chiar atât de rău.

În momentul de față, dolarul e la această cotație din cauza emoției generate de anunțul lui Putin de ieri privind escaladarea conflictului. În perioada următoare s-ar putea ca lucrurile să se nuanțeze și să se liniștească, pentru că nici americanii nu-și doresc un dolar atât de puternic, în condițiile în care la nivel internațional și pe ei îi dezavantajează în exporturile pe care le fac.”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si