A murit Robert Towne, un scenarist câștigător al premiului Oscar, pentru scriptul de la clasicul film Chinatown din 1974.

Robert Towne a scris scenarii la Hollywood de-a lungul unei cariere care a durat mai bine de cinci decenii, el fiind creditat neoficial cu contribuția la scenariile unor filme emblematice precum „Nașul” și „Bonnie și Clyde”.

Citește și: Actorul legendar Tony Lo Bianco a murit la vârsta de 87 de ani

Robert Towne a murit la vârsta de 89 de ani, informează site-ul People.com.

Cine a fost Robert Towne și cum a câștigat premiul Oscar

Mai multe publicații americane au raportat marți, 2 iulie, că publicista lui Towne, Carri McClure, a transmis că scenaristul și producătorul de film a murit la casa lui din Los Angeles.

Agenția Associated Press a adăugat că Robert Towne era înconjurat de familia lui, dar sursa citată nu a comentat cauza morții scenaristului legendar.

Towne s-a născut pe 23 noiembrie 1934 în Los Angeles. El este cel mai bine cunoscut pentru câștigarea unui premiu Oscar la ediția Premiilor Academiei din 1975.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Este vorba de scenariul său pentru Chinatown, film care i-a avut în rolurile centrale pe Jack Nicholson și Faye Dunaway și care a fost regizat de Roman Polanski.

Cine a fost Robert Towne și cum a câștigat premiul Oscar

Robert Towne, la momentul câștigării premiului Oscar

[Sursa foto: Captură YouTube]

Robert Towne s-a impus la Hollywood la mijlocul anilo 1970, când a avut trei ani consecutivi de nominalizări pentru scenariile sale:

  • în 1974, a primit o nominalizare pentru filmul The Last Detail
  • în 1975 câștigătorul cu Chinatown
  • în 1976 Towne și Warren Beatty au fost nominalizați pentru cel mai bun scenariu original pentru filmul Shampoo.

Primele credite de scenariu ale lui Robert Towne au venit în producții regizate de Roger Corman la începutul anilor 1960, precum și în episoade de televiziune ca The Outer Limits, Breaking Point și The Lloyd Bridges Show, printre altele.

Scenaristul a lucrat inclusiv cu Beatty, acum în vârstă de 87 de ani, la scenariul filmului său clasic din 1967 Bonnie and Clyde, deschizând calea pentru o lungă carieră ca „medic de scenariu” pentru filme la care nu a scris integral textul și nici nu a primit laurii premiilor Oscar.

Scena grădinii din "Nașul", scrisă de Towne

Alte filme la care Towne a lucrat ca scriitor necreditat includ Nașul din 1972, The Parallax View din 1974 și Heaven Can Wait din 1978.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Regizorul Nașului Francis Ford Coppola i-a mulțumit lui Towne chiar la premiile Oscar din 1973 pentru că a scris scena emblematică a grădinii dintre Marlon Brando și Al Pacino, acceptând în același timp premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat.

În 1985, Towne a primit o a patra nominalizare la Oscar pentru contribuția sa la filmul din 1984 Greystroke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes.

Spre sfârșitul secolului al XX-lea și în secolul al XXI-lea, a scris mai multe scenarii la filmele lui Tom Cruise în rol principal, inclusiv primele două filme Mission: Impossible, precum și Days of Thunder din 1990 și The Firm din 1993.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si