Creșterea economică a României a frânat puternic în ultimele trei luni, iar prognozele pentru finalul anului nu sunt nici ele prea bune.

Citește și: Cea mai mică pensie din România crește cu 156 de lei în 2024, iar cea mai mare pensie cu 8.000 de lei- de 50 de ori mai mult!

Creşterea economiei româneşti a încetinit la 0,4% în trimestrul trei al acestui an, faţă de trimestrul precedent, după un avans de 1,3% înregistrat în trimestrul doi.

Nici datele referitoare la avansul anual al economiei nu arată prea bine: în perioada ianuarie- septembrie 2023, Produsul intern brut a crescut doar cu 1,1% comparativ cu perioada similară a anului trecut, respectiv cu 1,9% pe seria ajustată sezonier.

Cu toate acestea, bugetul pentru acest an este construit pe o creştere economică de 2,8%, mult peste realitatea din economia României.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Coiful de aur de la Coțofenești a fost găsit acum aproape 100 de ani de copii care pășteau vacile și a ajuns adăpătoare pentru găini- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

În plus, Guvernul își imaginează că anul viitor se va produce o minune și economia va crește cu 3,4%, conform celei mai recente prognoze ale Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP). 

Această prognoză este cu atât mai nerealistă cu cât mizează pe un avans de minim 2% în acest an, comparativ cu 2022. 

Creşterea economiei româneşti a încetinit la 0,4% în trimestrul trei din 2023

Unde vor fi găsiți banii pentru majorarea pensiilor?

După ședința de coaliție de luni, liderii celor două partide aflate la guvernare au transmis la unison că au fost clarificate toate aspectele privind noua lege a pensiilor, inclusiv cele referitoare la sursele de finanţare. 

„Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanţare, au fost clarificate în şedinţa Coaliţiei din această după-amiază.

Prin urmare, Legea intră în line dreaptă în Parlament, fiind susţinută de întreaga coaliţie. Totodată, am decis ca, împreună cu domnul preşedinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ţine de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechităţile eliminate prin recalculare!”,  a scris Marcel Ciolacu, luni pe Facebook.

Impact bugetar uriaș adus de majorarea pensiilor în 2024 și 2025

Noua lege a pensiilor va crește cheltuielile cu pensiile publice cu 30 de miliarde lei în 2024 față de 2023, potrivit unor calcule făcute de Banca Mondială.

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a declarat recent că impactul bugetar pentru creşterea pensiilor este de 25 de miliarde de lei, în anul 2024, şi de 33 de miliarde de lei, în 2025.

Costul total cu pensiile va urca la 136 de miliarde lei în 2024, iar în 2025 va ajunge la 172 de miliarde lei- ceea ce reprezintă 1,8% din PIB, față de 0,6% cât este în prezent.

Legea pensiilor, pe repede-înainte în Parlament

Senatul dezbate şi supune votului, marţi, în comisiile de specialitate şi în plen, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii.

Citeste si: Procesul de divorț dintre Alina Sorescu și fostul soț a ajuns la final! Lucrurile șocante pe care artista le dezvăluie: „M-a amenințat cu divorțul ani la rând. A pozat în ceea ce el nu a fost vreodată.”- kfetele.ro

Citeste si: Alina Sorescu, primele declarații după ce a divorțat oficial de Alexandru Ciucu. Ce umilințe a avut de îndurat în timpul mariajului ei cu creatorul de modă- radioimpuls.ro

Citeste si: ÎCCJ schimbă regulile pentru şoferi: consumul de droguri la volan nu mai înseamnă automat infracțiune- antena3.ro

Opoziția a reclamat faptul că se procedează în forță și nedemocratic cu o lege atât de importantă.

Cu doar două câteva în urmă, Guvernul a aprobat, cu scandal, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

Potrivit proiectului de act normativ, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 ar urma să crească în urma recalculării după noua formulă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si