Economia României ar putea scădea cu 3,8% în acest an, estimează Ministerul de Finanţe
Economia României ar putea scădea cu 3,8% în acest an, revizuită de la o scădere de 1,9% în scenariul precedent, în condiţiile în care starea de alertă s-a prelungit şi în prima jumătate a trimestrului III, ceea ce va conduce la o revenire mai lentă decât se estimase iniţial, arată nota de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020.
"În proiectul de buget pentru anul 2020 creşterea reală a produsului intern brut a fost prognozată la 4,1%. La prima rectificare bugetară, creşterea economică a fost ajustată în teritoriu negativ pe fondul unor incertitudini ridicate asupra relansării economiei. În scenariul actual, pentru a doua rectificare bugetară, creşterea economică pentru anul 2020 este estimată la -3,8%, revizuită de la -1,9% în scenariul precedent, în condiţiile în care starea de alertă s-a prelungit şi în prima jumătate a trimestrului III, ceea ce va conduce la o revenire mai lentă decât se estimase iniţial.
Corespunzător, valoarea nominală a produsului intern brut estimată pentru anul curent este de 1.058 miliarde lei, faţă de 1.082,1 miliarde lei cât s-a avut în vedere la prima rectificare bugetară", se arată în documentul consultat de News.ro.
Economia României ar putea scădea cu 3,8% în acest an, estimează Ministerul de Finanţe
În estimări, s-a ţinut cont de faptul că în condiţiile prelungirii stării de alertă, chiar dacă anumite sectoare şi-au reluat activitatea după încheierea stării de urgenţă, totuşi, aceasta s-a făcut la o capacitate mai redusă, fie datorită restricţiilor de distanţare fizică, fie
datorită contextului internaţional. Este cazul activităţilor din domeniul restaurantelor, turismului, transportului (în special cel aerian), precum şi din industrie, arată reprezentanţii Ministerului de Finanţe în proiect.
"Evoluţiile nefavorabile ale pandemiei se vor regăsi şi pe piaţa muncii unde numărul mediu de salariaţi se aşteaptă să ajungă la 5,07 milioane persoane, de la 5,087 milioane persoane cât s-a avut în vedere la prima rectificare bugetară, răspunsul pe piaţa muncii apărând cu un uşor decalaj faţă de momentul ridicării restricţiilor", mai
relevă documentul.
Câştigul salarial mediu brut pentru anul 2020 este proiectat la 5.114 lei/lună, cu o ajustare în jos de 1,9% faţă de estimarea din prima rectificare bugetară ca urmare a prelungirii efectelor coronavirusului, dar se remarcă impactul pozitiv al măsurilor guvernamentale adoptate care va determina creşterea acestuia cu 3,9% faţă de anul 2019.
"Prin numărul mare de persoane angajate în sectorul IMM-urilor corelat cu diversitatea de produse/servicii oferite, menţinerea funcţională a segmentului IMM-urilor reprezintă o cerinţă fundamentală pentru traversarea perioadei de influenţă a coronavirusului SARS-CoV-2 precum şi revenirea economică rapidă", se
mai arată în document.
Veniturile bugetului de stat pe anul 2020, se diminuează cu suma de 289,4 milioane lei, în timp ce cheltuielile bugetului de stat pe anul 2020, se majorează cu suma de 24,416 miliarde lei, arată nota de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, publicat joi noapte în dezbatere de Ministerul de Finanţe.
"Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naţionale (cash) creşte de la 73,4 miliarde lei la 91 miliarde lei acesta reprezentând 8,6% din PIB", se mai menţionează în proiect.