Veste bună despre economia României. Ce se va întâmpla până la sfârșitul anului
Veste bună despre economia României: președintele Consiliului Fiscal estimează că vom avea o creștere economică peste așteptări în acest an.
România va avea în 2021 o creştere economică între 6 şi 7%, a declarat, miercuri, Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal. Economistul român confirmă poziția premierului Florin Cîțu care este de părere că revenirea economiei este în V. Acesta a invocat datele Eurostat de luni: România are cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul I 2021.
"Eu cred că, într-adevăr, creşterea (economică, n.r.) va fi între 6 şi 7% în 2021. Este posibil să avem şi 7%. Există rebound-ul economic, există investiţii publice în acest an alocate prin buget, de 5,5% din PIB, mai mult decât în anul trecut. Economia este mai rezilientă decât se credea", a declarat marți Daniel Dăianu.
Premierul Florin Cîțu a comentat, după ședința de guvern de miercuri, cele mai recente date despre economia României furnizate de INS și Eurostat.
"România, pentru a doua oară consecutiv, are cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, trimestrială, asta, în timp ce în Uniunea Europeană sunt foarte multe țări care au intrat iar în teritoriu negativ. Asta înseamnă pentru români mai multe locuri de muncă, înseamnă atractivitate pentru investitorii străini, înseamnă că avem o economie competitivă şi pregătește terenul pentru perioada următoare", a spus premierul.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Avem o nouă relaxare de la 1 iunie dacă vaccinarea frânează? Florin Cîțu: "Românii au înțeles mesajul"
Citeste si: Cine e miliardarul francez care l-a depășit pe Elon Musk în topul celor mai bogați oameni
Citeste si: A fost adoptată hotărârea de Guvern privind organizarea alegerilor locale parţiale pentru primari
"Sunt sigur că în continuare vom face mai bine și vom spulbera toate estimările, chiar dacă unele dintre ele au fost foarte bune la începutul anului; acum, nu ştiu dacă o să ajungem la estimarea pe care a făcut-o Goldman Sachs, de 9% creștere economică pentru 2021, dar ceea ce am văzut până acum arată foarte bine", a mai declarat Florin Cîțu.
Industria financiară poate sprijini mai mult sectoare vitale, de pildă agrobusniss-ul unde finanţarea viza mai mult nevoi de lichiditate şi nu investiţii, mai spune președintele Consiliului Fiscal.
"Aşa s-a întâmplat în anii recenţi. Trebuie să ne ghidăm după investiţii. Realitatea este că băncile preferă încă mult obligaţiunile guvernamentale. Este greu să investeşti. Asta înseamnă 'due dilligence', trebuie să faci analiză serioasă ca să finanţezi investiţii", a spus Daniel Dăianu.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Potrivit acestuia, inflaţia creşte în România, dar nu este un fenomen românesc, este un fenomen european. Se vede şi în America pentru că "este un rebound care nu avea cum să nu se vadă şi în rata inflaţiei".
"Trebuie grăbită Banca de Dezvoltare, prea întârziem cu constituirea acestei bănci de dezvoltare. Şi Bursa şi ea poate ajuta mai mult economia prin listări noi. PNNR-ul, care este o temă mare şi trebuie să fie şi pentru industria financiară, poate duce investiţiile publice în România la peste 7% din PIB în anii ce vin şi poate mări creşterea potenţială medie a PIB-ului între zero şi 1% din PIB", a adăugat preşedintele Consiliului Fiscal.
Premierul Florin Cîțu a salutat luni datele INS privind creșterea economică din T1 și a declarat că România are cea mai rapidă revenire economică din istorie, ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani.