Elevele din Zalau care au dat peste nas statisticilor privind cei 42% din romani catalogati drept "analfabeti"
Doua eleve ale Colegiului National „Silvania“ din Zalau au reprezentat Salajul la olimpiada internationala de lectura, sustinuta anul acesta la Constanta si amândoua s-au clasat în vârful clasamentului, obtinând atât marele premiu, cât si una dintre mentiunile competitiei. Într-o tara în care 42% din populatie se încadreaza în categoria „analfabeti functional“, un premiu întâi la olimpiada internationala de lectura este cu atât mai demn de dat la ziar.
Ce este un analfabet functional? Este un om care stie sa citeasca, dar nu întelege sensul, mesajul cuvintelor scrise. Este „boala“ de care sufera foarte multi dintre elevii din România, care tocesc, învata pe de rost, fara sa fie capabili sa faca rationamente elementare când se confrunta cu o situatie din viata de zi cu zi. Dar nu despre analfabeti este vorba aici, ci, dimpotriva, despre acei elevi care fac performante la lectura. Ce se testeaza la o olimpiada de lectura Diana Nedelcu este eleva în clasa a XII-a a Colegiului National „Silvania“ din Zalau. Cristiana Petre a absolvit recent acelasi liceu, iar acum este studenta în primul an la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca. Pentru amândoua, performanta este cuvântul de ordine, iar dovada stau numeroasele premii obtinute de-a lungul anilor la olimpiadele scolare. Cea mai recenta „cucerire“ a celor doua tinere a fost participarea la olimpiada Internationala de lectura care a avut loc la Constanta la începutul lunii septembrie, de unde s-au întors cu o medalie de aur, respectiv cu o mentiune.

Într-o tara în care 42% din populatie se încadreaza în categoria „analfabeti functional“, un premiu întâi la olimpiada internationala de lectura este cu atât mai demn de dat la ziar.

Ce este un analfabet functional? Este un om care stie sa citeasca, dar nu întelege sensul, mesajul cuvintelor scrise.

Este „boala“ de care sufera foarte multi dintre elevii din România, care tocesc, învata pe de rost, fara sa fie capabili sa faca rationamente elementare când se confrunta cu o situatie din viata de zi cu zi.

Dar nu despre analfabeti este vorba aici, ci, dimpotriva, despre acei elevi care fac performante la lectura. Ce se testeaza la o olimpiada de lectura Diana Nedelcu este eleva în clasa a XII-a a Colegiului National „Silvania“ din Zalau, scrie Adevarul.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Cristiana Petre a absolvit recent acelasi liceu, iar acum este studenta în primul an la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca. Pentru amândoua, performanta este cuvântul de ordine, iar dovada stau numeroasele premii obtinute de-a lungul anilor la olimpiadele scolare.

Cea mai recenta „cucerire“ a celor doua tinere a fost participarea la olimpiada Internationala de lectura care a avut loc la Constanta la începutul lunii septembrie, de unde s-au întors cu o medalie de aur, respectiv cu o mentiune.

 

Citeste continuarea pe Adevarul.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si