UEFA a cerut joi Ucrainei să facă modificări pe tricoul său pentru Euro 2020 pentru a elimina un slogan „politic” care a stârnit proteste din partea Rusiei, informează France 24. Rusia solicitase zilele trecute o reacție de condamnare din partea UEFA a gestului considerat provocator al Ucrainei.

Citeste si: Când începe Euro 2020. Unde se joacă meciul de deschidere Turcia- Italia

Mesajul „Slavă eroilor noștri”, inserat pe tricourile echipei Ucraina

UEFA consideră mesajul „Slavă eroilor noștri”, un strigăt emblematic din timpul protestelor anti-rusești din 2014 din Ucraina, care este prezentat în interiorul tricoului, ca fiind „în mod clar de natură politică”.

Marți, Rusia a trimis o scrisoare de plângere către UEFA cu privire la tricoul galben al Ucrainei, care prezintă, de asemenea, în partea din față conturul Ucrainei cu teritoriul Crimeeii inclus, cu toate că această regiune a fost anexată de Rusia în 2014.

Citeste si: EURO 2020. Un supermeci din grupa E, pus în pericol de explozia cazurilor de COVID-19

Tricoul controversat a fost prezentat și chiar îmbrăcat de președintele ucrainean Volodimir Zelensky, care a postat pe Instagram două fotografii cu el și tricoul spunând că include „multe simboluri importante care unesc poporul ucrainean”.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Euro 2020, scandal între Ucraina și Rusia. Serviciul de presă prezidențial de la Kiev a lansat un selfie în care Zelensky s-a fotografia purtând tricoul. [Sursa foto: Instagram]

Volodimir Zelensky a spus: „Noul tricou al echipei naționale de fotbal ucrainene nu este ca celelalte”. În orice caz, UEFA a declarat că harta nu va trebui modificată, deoarece o rezoluție a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite „recunoaște granițele teritoriale așa cum sunt descrise în această imagine”.

Citeste si: Gradul de ocupare al Arenei Naţionale a fost crescut la 50 la sută la meciurile de la Euro-2020

Sloganul „Slavă Ucrainei” a fost, de asemenea, aprobat de UEFA, deoarece „de unul singur poate fi considerat ca o frază generică și non-politică cu semnificație națională generală”. Acest slogan a fost folosit și de protestatarii care au demis un președinte susținut de Kremlin, Viktor Ianukovici, în timpul demonstrațiilor de pe Maidan din urmă cu șapte ani.

Reacția Rusiei după decizia UEFA

Sloganul a atras critici de la Moscova pentru asocierea sa cu grupurile naționaliste din epoca celui de-al doilea război mondial care au cooperat cu naziștii. De la anexarea Crimeei, Rusia a susținut separatistii pro-Moscova din estul Ucrainei. Conflictul armat de acolo a dus la moartea a peste 13.000 de oameni până în prezent.

Rusia a reacționat pozitiv la decizia UEFA, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe, Maria Zakharova, afirmând că „sportul nu este un câmp de luptă, ci mai degrabă un teren pentru competiție”.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Ucraina își începe campania la EURO 2020 duminică împotriva Olandei, la Amsterdam. Următoarele două meciuri din grupa C, cu Austria și Macedonia de Nord, le va juca la București.

Rusia se află în grupa B alături de Belgia, Danemarca și Finlanda.

Primul lor meci este împotriva belgienilor la Saint Petersburg sâmbătă.

Care sunt grupele de la EURO 2020

Iată cele șase grupe de la Campionatul European de Fotbal EURO 2020:

  • Group A:   Italia, Elveția, Turcia, Țara Galilor
  • Group B:   Belgia, Danemarca, Finlanda, Rusia
  • Group C:   Austria, Olanda, Macedonia de Nord, Ucraina
  • Group D:   Croatia, Cehia, Anglia, Scoția
  • Group E:   Polonia, Slovacia, Spania, Suedia
  • Group F:   Franța, Germania, Ungaria, Portugalia

Meciurile EURO 2020 de pe Arena Națională

Grupa C

  • Duminică, 13 iunie 2021, ora 19:00 Austria – Macedonia de Nord;
  • Joi, 17 iunie 2021, ora 16:00 Ucraina – Macedonia de Nord;
  • Luni, 21 iunie 2021, ora 19:00 Ucraina – Austria;

Optimi de finală

  • Luni, 28 iunie 2021, ora 22:00 1F – 3A/B/C

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si