UPDATE 17.40. Partidele USR şi Forţa Dreptei vor ataca la CCR proiectul PSD-PNL privind dezincriminarea unor fapte de evaziune fiscală.

Deputaţii Stelian Ion (USR) şi Ionel Dancă (Forţa Dreptei) au anunţat, miercuri, că parlamentarii acestor partide depun sesizare la Curtea Constituţională împotriva legii prin care sunt dezincriminate anumite fapte de evaziune fiscală.

"În realitate, este, de fapt, o lege care nu face altceva decât să-i ajute pe marii evazionişti din România.

Ăsta este scopul principal. Al doilea scop este acela de a avea pârghii împotriva oamenilor de afaceri, a celor care fac afaceri corecte în România. Atacăm această lege", a declarat Stelian Ion, la Parlament.

UPDATE. Reacția premierului Marcel Ciolacu: "Nu scapă nimeni de închisoare"

Premierul a răspuns întrebărilor jurnaliștilor după adoptarea legii bugetului de stat și a spus că interesul său nu este să bage oamenii la pușcărie, ci să recupereze prejudiciile din evaziunea fiscală.

"Nu scapă nimeni de închisoare. În primul rând, nu iese nimeni din închisoare. A doua oară când încalcă lege se duce la pușcărie. Nu eu am fost inițiatorul, a fost un amendament depus de un coleg. Pe mine nu mă interesează să bag pe nimeni la pușcărie, pe mine mă interesează să am un buget sustenabil și să recuperez banii din evaziune, să dea banii înapoi cu toate majorările", a

declarat Marcel Ciolacu.

Proiectul de lege privind combaterea evaziunii fiscale iniţiat de către Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă a fost adoptat marți, 19 decembrie 2023, după ce a trecut și prin Senat.

Citește și: Zi importantă în Parlament. Bugetul de stat pentru anul 2024 urmează să fie votat astăzi

Ca să devină lege, proiectul controversat mai are un singur hop de trecut, trebuie să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Opoziția a anunțat deja că va trimite la Curtea Constituțională proiectul de lege care dezincriminează evaziunea fiscală.

„O bună tradiție în Parlamentul României spune așa: PSD înainte de Crăciun, în ultima ședință de regulă, bagă tot felul de șopârle pe ordinea de zi. Asta e una dintre ele. Legea ar trebui să se numească legea pentru protecția marilor evazioniști fiscali și împotriva mediului de afaceri cinstit din România", a reacționat deputatul USR, Stelian Ion.

Scopul politic anunțat de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă a fost "toleranță zero" față de evaziunea fiscală, însă Opoziția spune că noua lege îi protejează pe evazioniști și în încurajează să încerce să fure bani de la stat.

Evaziunea fiscală, dezincriminată. Scapi de pedeapsă penală dacă dai înapoi milionul de euro furat

Proiectul propus de Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă conțin "măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale".

Noi amendamente introduse la Camera Deputaților prevăd sancțiuni în cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală, „dacă până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceste condiții este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă ”.

Proiectul de lege dezincriminează practic evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit în 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF.

De asemenea, dacă prejudiciul e plătit până la primul termen de judecată, indiferent de valoarea prejudiciului, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.

Ce prevede concret noua lege:

  • „(1) În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art.6.1, art.8 sau 9, dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepsește. În acest caz, organele competente nu sesizează organele de urmărire penală.
  • (2) În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art.6.1, art.8 sau 9, dacă până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceste condiții este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amenda.
  • În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art.6.1, art. 8 sau 9, dacă ulterior primului termen de judecată și până la judecarea definitivă a cauzei, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc cu o treime”.

Reacția jurnalistului Cristian Tudor Popescu

Proiectul îi scapă pe evazioniștii care produc prejudicii sub un milion de euro dacă plătesc prejudiciul plus 25% în timpul urmăririi penale de către procurori.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat dur proiectul de lege, spunând că amendamentele introduse în Camera Deputaților încurajează evaziunea fiscală.

"Socoteala pe care și-o vor face hoții e clară: nu-mi plătesc dările la stat și văd ce se întâmplă. Dacă nu mă prinde, cinste mie, rămân cu până la 1 milion de euro! Dacă mă prinde, dau înapoi ce-am ciordit, bașca, eventual, un bacșiș de 15% pentru CioCiu și nu mă mai deosebesc în niciun fel de un cetățean care își achită taxele cinstit. După care o iau de la capăt, data viitoare poate ține!...", a scris CTP pe Facebook.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Proiectul inițiat de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și a fost depus la Parlament luni, 18 decembrie. Tot pe 18 decembrie a fost votat de Senat, iar marți, 19 decembrie, a fost votat de Camera Deputaților.

USR: "PSD și PNL au creat un iad contabil"

Proiectul de lege a fost dur criticat de Opoziție. O altă modificare controversată introduce circumstanțe atenuante mai favorabile decât sunt posibile prin Codul Penal și relaxează acordarea circumstanței atenuante nu până la primul termen, ci până la judecarea definitivă.

O altă prevedere permite încetarea oricărei proceduri judiciare penale împotriva celui care produce evaziune fiscală sub 1 milion de euro (cazier curat), dar achită integral suma plus 25% (în cursul urmăririi penale), 50% până la pronunțarea în primă instanță sau 100% până la pronunțarea hotărârii definitive.

„În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art. 6.1, art. 8 sau 9, dacă ulterior primului termen de judecată și până la judecarea definitivă a cauzei, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc cu o treime”, se arată în modificările noi efectuate.

Totodată, în proiectul de lege apare o nouă infracțiune pedepsită cu închisoare de la 7 la 15 ani: „prezentarea de declarații corecte, declarații electronice corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA”.

„Cum pot fi declarațiile și corecte și de natură să mascheze fraudulos neplata? Ca să nu mai spun de infracțiunea nou introdusă de tentativă la omisiune. Cum vor intra procurorii în mintea contribuabililor și vor ști când vor aceștia să nu declare ceva? Cu toate modificările făcute peste noapte la Codul fiscal, PSD și PNL au creat un iad legislativ, un iad contabil. Dacă mai adaugă și infracțiuni neclare doar înrăutățesc situația, încurajează arbitrariul. Totul în timp ce îi protejează pe mari evazioniști, pe hoți”, a declarat Victor Ilie de la USR.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si